[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 07 September 2006

Wetenschap: Nieuw fase III onderzoek bij GW Pharmaceuticals in EURopa en Noord-Amerika, inbegrepen voor de eerste keer in de VS

Verwacht wordt dat in het najaar in de VS een fase III klinisch onderzoek met Sativex, een aanvang zal nemen. Sativex is een cannabisextract dat geproduceerd wordt door de Britse onderneming GW Pharmaceuticals. GW kreeg daarvoor advies van het consultingbedrijf Apjohn Group begin 2005 door GW ingehuurd om klinisch onderzoek van de drug in de VS te bevorderen. De huidige onderzoekingen zijn gericht op patiŽnten met vergevorderde kanker waarvan de pijn niet kan verlicht worden met opiaten zoals morfine, volgens GW.

Op 9 augustus kondigde GW Pharmaceuticals ook het begin aan van een tweede fase III onderzoek met MS-patiŽnten die lijden aan centrale neuropatische pijn. De eerste patiŽnt voor de studie die uitgevoerd wordt in Groot-BrittanniŽ, Canada, Frankrijk, Spanje en TsjechiŽ, werd ingeschreven. Het onderzoek is een placebogecontroleerde studie van Sativa bij 218 personen met centrale neuropatische pijn als gevolg van multiple sclerose. Hun pijn werd niet op een adequate manier verlicht met bestaande therapieŽn. Veelbelovende resultaten van een eerder uitgevoerd fase II onderzoek met Sativex in neuropatische pijn bij MS, werden reeds gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Meer informatie:
www.mlive.com/business/kzgazette/index.ssf?/base/business-3/1156652675255420.xml&coll=7
www.gwpharm.com

(Bronnen: Kalamazoo Gazette van 27 augustus 2006, GW Pharmaceuticals van 9 augustus 2006)

VS: Rechter beveelt de officiŽle verduidelijking van het cannabisvoorstel in Zuid-Dakota te wijzigen

Ambtenaren in Zuid-Dakota kregen van een rechter op 25 augustus de verplichting opgelegd om belangrijke wijzigingen aan te brengen in de verduidelijkende tekst van een wetsvoorstel waarbij medicinaal gebruik van cannabis zou gelegaliseerd worden. De kiezers zullen in november beslissen of cannabis zal gelegaliseerd worden voor mensen in een bepaalde medische toestand zoals kanker, aids of chronische pijn. Het voorstel zal verduidelijkt worden door procureur-generaal Larry Long.

Rechter Max Gors stelde Long voor de keuze om ofwel een nieuwe informatietekst te gebruiken, door de rechter zelf geschreven, ofwel belangrijke wijzigingen aan te brengen aan de verklarende tekst die Long geschreven had. Verschillende verduidelijkingen bleken bevooroordeeld te zijn, stelde de rechter. "De indruk wordt gewekt dat de procureur-generaal de kiezers wil doen geloven dat het beter is het wetsvoorstel te verwerpen," schreef Gors. De procureur-generaal had onder andere meerdere keren gesteld in zijn tekst dat zelfs al zouden de kiezers de maatregel goedkeuren, het medicinaal gebruik van cannabis onder de federale wetgeving illegaal zou blijven.

Meer informatie:
cache.trafficmp.com/tmpad/content/vendare/uproar/1205/720X300-J-intro_20051215172322.htm

(Bron: Associated Press van 25 augustus 2006)

Kort nieuws

Wetenschap: Cannabinor
Op 10 augustus kondigde Pharmos Corporation aan dat begonnen was met een tweede fase II klinische studie van cannabinor in de behandeling van pijn. Dit placebogecontroleerde onderzoek zal de pijnstillende werking en de veiligheid van intraveneuze cannabinor bij gezonde proefpersonen bestuderen. Bij de proefpersonen wordt een experimentele pijn geÔnduceerd door middel van capsaicin, een bestanddeel van rode pepers. Het onderzoek vindt plaats aan het University College in Londen. Het bedrijf meldde ook dat de inschrijving van patiŽnten voortgezet wordt in het andere fase II klinisch onderzoek met cannabinor voor de behandeling van pijn bij het trekken van maaltanden. Cannabinor is een synthetische cannabinoÔde die zich selectief bindt aan de CB2 receptor.
Meer informatie:
www.biospace.com/news_story.aspx?StoryID=27123&full=1
www.pharmoscorp.com/development/cannabinor.html
(Bronnen: Biospace.com van 10 augustus 2006, www.pharmoscorp.com)

Canada/VS: Renee Boje
Renee Boje is eindelijk vrij. In 1998 keek Boje aan tegen een mogelijke federale gevangenisstraf van 10 jaar voor haar minimale betrokkenheid bij de teelt van medicinale cannabis in CaliforniŽ. Boje vluchtte op advies van haar advocaat naar Canada. Daar kreeg ze evenwel geen statuut van vluchteling. Het kwam tot een akkoord tussen Boje en de federale rechtsmacht. Boje pleitte schuldig aan beperkt cannabisbezit. Op 14 augustus veroordeelde een Californische rechter haar tot 1 jaar probatie.
Meer informatie: www.cannabisculture.com/articles/4803.html.
(Bron: Cannabis Culture van 22 augustus 2006)

Wetenschap: THC-cyclodextrin complex
Een complexe verbining van THC en een beta-cyclodextrine, een ringvormig suikerbestanddeel, verhoogde de oplosbaarheid van THC in water met een viervoud. Er werd een maximale THC concentratie van ongeveer 14 mg/ml bereikt. De verbinding was stabiel voor minstens acht weken. (Bron: Hazekamp A, Verpoorte R. EUR J Pharm Sci 2006 Jul 6; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Ajulemisch zuur
In celexperimenten verhinderde de synthetische cannabinoÔde ajulemisch zuur (CT3, IP751) de afscheiding van een eiwit (metalloproteÔnase) waarvan men weet dat het zorgt voor de afbraak van kraakbeen en beendererosie bij patiŽnten met artritis die gepaard gaat met ontstekingen. De onderzoekers concludeerden dat "deze resultaten wijzen op de mogelijkheid dat ajulemisch zuur (AjA) bruikbaar kan zijn voor de behandeling van patiŽnten met reumatische artritis en osteoartritis." (Bron: Johnson DR, et al., J Cell Biochem. 2006 Aug 22; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Maag en darmen
In een placebogecontroleerde studie met 30 gezonde proefpersonen onderzochten wetenschappers van de Mayo Clinic in Rochester de werking van THC op de doorgang van voedsel in de maag en de darmen. De deelnemers kregen drie doses van 5 mg THC of placebo op de eerste dag van de studie. De THC vertraagde de lediging van de maag en het maagvolume was in nuchtere toestand groter bij de mannelijke deelnemers die THC gekregen hadden, in vergelijking met de controlegroep. Er werd geen belangrijke werking vastgesteld bij de doorgang van het voedsel in de darmen. (Bron: Esfandyari T, et al. Neurogastroenterol Motil 2006;18(9):831-8)

Wetenschap: Speekselafscheiding
Zowel CB1 als CB2 receptoren zijn aanwezig in de speekselklieren. Hun activering door cannabinoÔden veroorzaakt een vermindering van de speekselafscheiding. (Bron: Prestifilippo JP, et al. Exp Biol Med (Maywood) 2006;231(8):1421-9)

Wetenschap: ICRS Conferentie
De link naar het boek met uittreksels van de laatste ICRS Bijeenkomst in Hongarije die voorgesteld werd in de recentste IACM-Berichten werkt niet omdat enkel kleine letters gebruikt werden. De juiste link is: cannabinoidsociety.org/SYMPOSIUM.2006/2006.ICRS.Program.and.Abstracts.pdf

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.