[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 21 Augustus 2006

BelgiŽ/Spanje: Cannabis clubs in Spanje legaal, oprichting van eerste club in BelgiŽ

Recent werden in Spanje meerdere sociale cannabis clubs opgericht waarvan de wettelijkheid thans bevestigd werd door rechtbanken in CataloniŽ en in de Baskische regio. Mensen verenigen zich om samen cannabis te kweken voor de leden tegen kostprijs. Enkel leden hebben toegang tot de groeilocatie en de cannabis. In Spanje is de handel in cannabis verboden maar het bezit voor persoonlijk gebruik is legaal. Een rechtbank in Bilbao, de grootste stad van de Baskische regio, sprak vier betichten vrij van de strafvervolging voor illegale teelt van 150 kg cannabis (totaal plantengewicht waarvan na droging 17,4 kg overbleef). De cannabis club telt 66 leden waarvan er 39 cannabis gebruikten voor medische doeleinden.

ENCOD (European Coalition for Just and Effective Drug Policies), een EURopese organisatie die zich inzet voor de hervorming van het drugsbeleid, ziet de Spaanse cannabis clubs als een voorbeeld voor andere landen. Onlangs werd in BelgiŽ de eerste vereniging voor cannabistelers (Trekt Uw Plant vzw) opgericht. Net als in Spanje is het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik legaal.

(Bron: El Confidential.com van 7 augustus 2006, www.encod.org)

Wetenschap: Geen verband tussen cannabisgebruik en risico op ziekten van hart- en BLOEDVATEN

Volgens de onderzoeksresultaten die gepubliceerd werden in het Amerikaanse Journal of Cardiology is er geen verband tussen het gebruik van cannabis en de ontwikkeling van risicofactoren voor cardiovasculaire ziekten zoals hartaanval en beroerte. Hoewel acuut cannabisgebruik geassocieerd wordt met een verhoogde eetlust en schommelingen in de bloeddruk, werd in een lange termijn studie (het CARDIA onderzoek) met 3.617 deelnemers uit de VS geen effect gevonden op de bloeddruk en de vetstoffen in het bloed bij regelmatig cannabisgebruik.

Deelnemers die cannabis gebruikten tijdens meer dan 1.800 dagen, namen dagelijks meer calorieŽn op, gebruikten meer alcohol, hadden een iets hogere bloeddruk en een verhoogde triglyceridespiegel in het bloed. Ze hadden evenwel geen hoger gewicht en geen algemeen verhoogd vetstoffen- en suikerpeil dan het gemiddelde van de andere deelnemers. Grondiger analyses wezen uit dat alcohol verantwoordelijk was voor de verhoging van de bloeddruk en van de triglyceridespiegel. De onderzoekers besloten hieruit dat cannabisgebruik "niet onafhankelijk geassocieerd werd met cardiovasculaire risicofactoren maar het werd in verband gebracht met ander ongezond gedrag zoals de inname van hoog calorische voeding, het roken van tabak en ander verboden druggebruik."

Het CARDIA onderzoek bestudeert de ontwikkeling van hartziekten bij volwassenen. Het begon in 1986 met een groep van 5.115 blanke en zwarte mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar. De deelnemers uit vier Amerikaanse steden werden geselecteerd zodat er ongeveer gelijke aantallen mensengroepen vertegenwoordigd waren in ras, geslacht en opleiding. Aan dezelfde deelnemers werd gevraagd mee te werken aan de opvolging van het onderzoek in de loop van 1987-1988 (jaar 2), 1990-1991 (jaar 5), 1992-1993 (jaar 7), 1995-1996 (jaar 10), en 2000-2001 (jaar 15).

(Bron: Rodondi N, Pletcher MJ, Liu K, Hulley SB, Sidney S. Marijuana Use, Diet, Body Mass Index, and Cardiovascular Risk Factors (from the CARDIA Study). Am J Cardiol 2006;98(4):478-484.)

Wetenschap: THC remt de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer af

Onderzoekers aan het Scripps Onderzoeksinstituut van La Jolla, CaliforniŽ, ontdekten dat THC de vorming van amyloid plaque, de eerste tekenen van de ziekte van Alzheimer, verhindert. Het onderzoek dat gepubliceerd wordt in Molecular Pharmaceutics stelt dat THC "veel meer betekent voor het afremmen van de ontwikkeling van amyloid plaques" dan veel goedgekeurde geneesmiddelen die momenteel voor de behandeling van de ziekte gebruikt worden.

Volgens dit nieuw experimenteel onderzoek remt THC de werking af van een eiwit dat als versneller werkt bij de vorming van amyloid plaques in de hersenen van slachtoffers van de ziekte van Alzheimer. Hoewel deskundigen het er niet over eens zijn of de aanwezigheid van bŤta-amyloid plaques in de hersengebieden die belangrijk zijn voor het geheugen en het kenvermogen, een symptoom is of een oorzaak, het blijft een belangrijk kenmerk van de ziekte. Met zijn sterke afremmende eigenschappen "kan THC een verbeterd therapeutisch middel zijn tegen de ziekte van Alzheimer" dat een behandeling kan vormen voor "zowel de symptomen als de verdere ontwikkeling" van de ziekte.

(Bron: Persbericht van het Scripps Research Institute van 9 augustus 2006, www.scripps.edu/news/press/080906.html)

Kort nieuws

Canada: AIDS Conferentie
Voor het eerst werd het medisch gebruik van cannabis voorgesteld op een internationale AIDS bijeenkomst. De tentoonstelling tijdens de 16de Internationale AIDS Conferentie in Toronto werd gesponsord door het Medical Marijuana Information Resource Center (MMIRC) en de Canadese AIDS Vereniging. "Het is mogelijk dat we dit niet meer te zien krijgen totdat er een globale ommekeer komt in het overheidsbeleid ten aanzien van deze plant," zegt Hilary Black, woordvoerster van het MMIRC. Standhouders maakten gebruik van het Canadese programma voor medische cannabis om stalen gedroogde cannabis voor te stellen. (Bron: Reuters van 14 augustus 2006)

VS: Steun voor medische cannabis
De Amerikaanse Federatie van Staats-, Districts- en Gemeenteambtenaren, de grootste vakbond van de dienstverlenende sector in de Verenigde Staten, keurde tijdens hun nationale conventie in Chicago op 8 augustus, een resolutie goed waarbij zij het gebruik van medische cannabis steunen. Deze vakbond wordt zo de nieuwste grote burgerorganisatie die de beschikbaarheid van therapeutische cannabis ondersteunt. (Bron: Drug War Chronicle van 11 augustus 2006)

ArgentiniŽ: Medicinaal gebruik
Drie leden van het Parlementaire Lagerhuis legden een wetsvoorstel neer dat THC voor medisch gebruik zou moeten legaliseren. De voorgestelde maatregel zegt dat "het overwogen zou moeten worden de chemische component tetrahydrocannabinol (THC), in zijn natuurlijke of synthetische vorm, voor therapeutische doeleinden of voor onderzoek vrij te maken." Gezondheidsminister Dr. Ginťs GonzŠlez GarcŪa sprak zijn steun uit. (Bron: El Civismo van 19 augustus 2006, www.elcivismo.com.ar/edicion/2006/agosto/19/7207masinfo02.htm)

Wetenschap: Epilepsie
Uit dierenonderzoek blijkt dat endocannabinoÔden bepaalde zenuwcellen rechtstreeks beÔnvloeden in de zogenaamde hippocampus ter bescherming tegen epileptische aanvallen. De onderzoekers concluderen dat deze waarneming "een veelbelovend therapeutisch doel vormt voor de behandeling van de stoornissen die geassocieerd worden met excessieve neuronale opgewondenheid." (Bron: Monory K, et al. Neuron 2006;51(4):455-66.)

Wetenschap: Zwangerschap
Volgens een artikel dat gepubliceerd wordt in het tijdschrift Addiction, verhoogt het gebruik van cannabis tijdens de zwangerschap het risico dat het kind cannabis gaat gebruiken op 14-jarige leeftijd. (Bron: Day NL, et al. Addiction 2006;101(9):1313-22.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.