Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 30 juni 2006

Authors

Duitsland — Meerderheid steunt medicinaal gebruik van cannabis

Er is uitgebreide steun bij de Duitse bevolking voor het gebruik van natuurlijke cannabisproducten voor de medische behandeling van ernstig zieken. Er is ook een grote meerderheid voor de terugbetaling van dronabinol, de actieve component van cannabis, door de ziekteverzekering. Dat blijkt uit een studie van het Instituut voor Opiniepeilingen Allensbach, die in juni werd uitgevoerd. De grootste groep voorstanders waren de beter geschoolden en degenen die bij kleinere politieke partijen aanleunden zoals de Liberalen (FDP - Vrije Democratische Partij), de Groenen en de Socialisten (links). Maar ook bij deelnemers die middelbare studies afwerkten en bij aanhangers van de Christen Democraten (CDU/CSU) lag het aantal voorstanders boven de 70 procent.

Volgens de resultaten steunt 77 procent van de Duitsers de behandeling van ernstig zieken met natuurlijke cannabisproducten zoals marihuana of hasjiesj als een arts dit aanbeveelt als behandeling. Maar de ziekteverzekering weigert te betalen voor een dronabinolbehandeling. Slechts 11 procent van de ondervraagden waren tegen. Eveneens waren 77 procent voor de terugbetaling van de kosten van een dronabinolbehandeling als de werking van de drug redelijkerwijze wordt aangetoond. Zeven procent waren tegen.

In de representatieve peiling werden 1.438 burgers van 16 jaar en ouder persoonlijk geïnterviewd over hun opinie en kennis van het medicinale gebruik van cannabisproducten. Van de ondervraagden wist 69 procent van het bestaan van medicinaal gebruik van cannabis of synthetisch aangemaakte producten met dezelfde actieve stoffen, terwijl 31 procent er voor het eerst over hoorde spreken tijdens de ondervraging.

Volgens de Duitse Vereniging voor Cannabis als Medicijn (ACM) uit Neunkirchen-Seelscheid, die opdracht gaf voor de peiling, was dit het eerste representatieve onderzoek in zijn soort in een Europees land. Dr. Franjo Grotenhermen, voorzitter van de ACM was erg tevreden maar niet bepaald verrast over de resultaten. "Bij gelijkaardig onderzoek in de VS schommelde het aantal voorstanders tussen de 60 en 70 procent, in Canada ongeveer 90 procent," zei Grotenhermen. "De mensen kennen het verschil tussen medicinaal en recreatief gebruik van cannabisproducten. Ik zou willen dat de bevoegde politici bedachtzamer zouden worden gezien de onbevredigende wettelijke toestand. Medicinale cannabisgebruikers zouden niet langer in de illegaliteit mogen gedreven worden."

De studie van het Instituut voor Opiniepeilingen Allensbach over cannabis als medicijn is beschikbaar voor download op: http://www.cannabis-med.org/german/allensbach.pdf

Wetenschap — Gezaghebbende deskundigen noemen cannabinoïden bij de meestbelovende stoffen in de bestrijding van neuropatische pijn

Volgens een keurgroep van pijnspecialisten, uitgenodigd door MedPanel, behoren cannabinoïden tot de meest belovende stoffen in de algemene pijnbestrijding. De wetenschappers praatten over de toekomst van de behandeling van neuropatische pijn (zenuwschade). Dat komt veel voor bij patiënten met diabetes, kanker, HIV, ziekten van het centraal zenuwstelsel zoals multiple sclerose en postoperatieve pijn.

"In de eindfase van het onderzoek vroegen we de groep te reageren op gegevens die betrekking hebben op verscheidene behandelingsmethoden met nieuwe medicijnen en diverse stoffen die in onderzoek zijn. Tot besluit van de bijeenkomst werd gesteld dat het potentieel van cannabinoïden voor een sterke pijnstillende werking, een breed spectrum aan effecten op het centraal zenuwstelsel oplevert. De beperkte bijwerkingen en de toepassing ervan in combinatie met verscheidene andere behandelingsmethoden zijn voor de wetenschappers interessanter dan vele andere benaderingen van onderzoek," verklaarde Matt Fearer van MedPanel. "Het blijkt alleszins dat het ongunstige sociopolitieke klimaat de goedkeuring van potentieel waardevolle behandelingsmethoden voor miljoenen mensen met neuropatische pijn, kan verhinderen of vertragen," voegde hij eraan toe.

MedPanel, een globale organisatie met zetel in Cambridge, VS, biedt zijn klanten een online onderzoeksplatform aan met strategische aanwijzingen voor beslissingen omtrent investeringen, productontwikkeling en marketing.

(Bron: PRNewswire van 21 juni 2006)

VS — Multiple Sclerose Society financiert een onderzoek naar cannabis en THC bij MS aan de Universiteit van Californië

Nadat de financiering van een onderzoek met gerookte cannabis en orale THC aan de universiteit van Californië werd stopgezet, nam de Amerikaanse Multiple Sclerose Vereniging de verdere kosten van het onderzoek over. Dr. Mark Agius en zijn medewerkers ontwikkelden voor hun onderzoek een objectief systeem om de spieractiviteit te meten. Het Centrum voor Medicinaal Cannabis Onderzoek (CMCR) van de universiteit van Californië verloor zijn financiële ondersteuning toen het onderzoek voor de helft was uitgevoerd.

De studie van de werking van cannabis en THC op de spasticiteit bij MS is placebo-gecontroleerd en behelst drie behandelingsgroepen van elk 20 patiënten: geïnhaleerde cannabis en orale placebo, geïnhaleerde placebo en orale THC, en geïnhaleerde placebo en orale placebo. Verwacht wordt dat de studie voltooid zal zijn in maart 2008. Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek bekostigd wordt door de Amerikaanse MS-Vereniging.

(Bron: http://www.nationalmssociety.org/)

Wetenschap — Cannabisgebruik verhoogt het risico op kwetsuren niet

Volgens een uitgebreid dossieronderzoek door wetenschappers aan de universiteit van Missouri in Columbia, verhoogde cannabis het risico op kwetsuren die hospitalisatie vereisten, niet. De onderzoekers bestudeerden de samenhang tussen illegaal druggebruik en kwetsuren bij volwassenen tussen 18 en 60 jaar. Ze interviewden 2.161 gekwetsten die in het ziekenhuis verzorgd werden en 1.856 controlepersonen van dezelfde leeftijd en geslacht.

Onder hen waren 27 procent gekwetst door een val, 19 procent werd geraakt door een voorwerp, 18 procent had een ongeval met een motorvoertuig, de overigen waren in verschillende soorten ongevallen gekwetst geraakt. "Zelf gemeld marihuanagebruik in de voorafgaande zeven dagen werd in deze studie geassocieerd met een belangrijk gereduceerd risico op kwetsuren," verklaarden de onderzoekers. Daartegenover stond dat het gebruik van andere illegale middelen en/of recent alcoholgebruik (in de voorafgaande zes uren) geassocieerd werd met een grote verhoging van het risico op kwetsuren."

(Bron: Vinson D. Marijuana and other illicit drug use and the risk of injury: a case-control study. Missouri Medicine 2006;103(2).)

Kort nieuws

VS — Presbyteriaanse Kerk

Op 21 juni besliste de Algemene Vergadering van de Amerikaanse Presbyteriaanse Kerk de legale beschikbaarheid van medicinale cannabis voor ernstig zieken te steunen. Het kerkgenootschap keurde unaniem een resolutie goed met een "dringende oproep om de federale wetgeving te voorzien van een toelating tot medicinaal gebruik en de productie en distributie van de plant voor medische doeleinden." (Bron: Religion News Service van 22 juni 2006)

Wetenschap — Hoge bloeddruk

Volgens een bericht in de Jerusalem Post heeft het team van Dr. Raphael Mechoulam, professor aan de Hebrew University, een synthetische versie van de fytocannabinoïde cannabigerol gemaakt die de bloeddruk verlaagde bij proefratten. Het veroorzaakt ontspanning van de bloedvaten en heeft ontstekingswerende eigenschappen. Yehoshua Maor, een student die werkt onder de supervisie van professor Mechoulam, was een van de winnaars dit jaar van de Kaye Innovation Awards, voorgesteld op 13 juni aan de universiteit voor zijn werk rond de cardiovasculaire activiteit van cannabinoïden. (Bronnen: Jerusalem Post van 13 juni 2006, eMaxHealth.com van 19 juni 2006)