Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 3 april 2006

Authors

Wetenschap — Cannabis en THC verminderen incontinentie bij multiple sclerose in groot klinisch onderzoek

Resulaten van een klinische studie die in maart 2006 gepubliceerd werden, tonen aan dat zowel een cannabisextract als geïsoleerde THC leiden tot een belangrijke vermindering van incontinentie in vergelijking met placebo. De studie maakte deel uit van een multicentraal onderzoek met cannabinoïden bij 630 multiple sclerosepatiënten (CAMS studie) dat in Groot-Brittannië gevoerd werd. De belangrijkste resultaten ervan werden in 2004 al gepubliceerd.

Deelnemers aan de studie kregen gedurende vijftien weken of een capsule met cannabisextract Cannador of het THC preparaat Marinol of een placebo, met een maximale dagelijkse dosis van 10 tot 25 mg THC afhankelijk van het lichaamsgewicht. De proefpersonen hielden een dagboek bij over hun incontinentie. Het cannabisextract verminderde de incontinentie met 38 procent, THC met 33 procent, placebo met 18 procent. De onderzoekers besloten hieruit dat "een klinische werking van cannabis werd vastgesteld op de incontinentieperioden bij patiënten met MS."

(Bron: Freeman RM, Adekanmi O, Waterfield MR, Waterfield AE, Wright D, Zajicek J. The effect of cannabis on urge incontinence in patients with multiple sclerosis: a multicentre, randomised placebo-controlled trial (CAMS-LUTS). Int Urogynecol J Pelvic Floor Dysfunct 2006 Mar 22; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS — Invallen bij producenten van cannabisproducten in Californië

Honderden dozen snoep met cannabisextract en duizenden cannabisplanten werden op 16 maart in beslag genomen bij vijf gelijktijdige acties van de Drug Enforcement Administration (DEA) in drie Californische steden (Oakland, Emeryville, Lafayette). De autoriteiten spreken van de grootste soortgelijke operatie aan de Westkust tegen cannabisproductie en distributie.

Twaalf personen werden gearresteerd en kunnen beschuldigd worden van cannabisdistributie. Volgens de DEA stonden de dozen klaar voor verdeling aan cannabisclubs en via internet. Voorstanders van medicinale cannabis stellen dat het ging om - volgens de Californische wetgeving - legale cannabisproducenten. De verpakking van het snoepgoed was voorzien van voedingscertificaten, dosisaanbeveling, evenals van de vermelding dat de goederen enkel voor medicinaal gebruik bestemd waren. De plaatselijke politie nam deel aan de inval.

(Bron: Oakland Tribune van 17 maart 2006)

Kort nieuws

VS — Rhode Island

De medicinale cannabiswet van Rhode Island trad op 31 maart in werking. In januari werd Rhode Island de elfde VS-staat die cannabis voor medicinaal gebruik legaliseert. Het Medicinaal Marijuana Programma geeft aan mensen met ernstige ziekten zoals multiple sclerose en glaucoom, een identiteitskaart met foto en de toelating om tot 12 cannabisplanten te kweken of 2,5 ounce (ongeveer 70 gram) te bezitten. (Bron: Associated Press van 31 maart 2006)

Italië — Uitzonderingscertificaat

De voormalige minister van volksgezondheid Francesco Storace leverde een uitzonderingscertificaat af aan een man uit Zuid-Tirol met multiple sclerose waardoor hem de toelating verleend wordt om het cannabisextract Sativex voor medicinale doeleinden te gebruiken. Dat zorgde voor enige sensatie in Italië, omdat hiermee een precedent gecreëerd wordt. (Bron: Die Neue Suedtiroler Tageszeitung van 23 maart 2006)

Duitsland — Cannabisapotheek

Volgens informatie van de cannabisapotheek (www.hanfapotheke.org) kregen totnogtoe 29 patiënten toegang tot de apotheek na aanbeveling door een arts die aan de apotheek verbonden is. Van die groep krijgen er 22 cannabis van donateurs die gratis en naamloos aan de patiënt cannabis bezorgen. Momenteel worden 12 patiënten op regelmatige basis gesponsord. Elk van hen heeft een donateur die instaat voor de aanlevering. Er staan momenteel elf patiënten op de wachtlijst die nog geen donateur hebben. (Bron: Persoonlijke communicatie van 10 maart 2006)

Nederland — Isolatie van cannabinoïden

Farmalyse BV kondigde aan dat het bedrijf in samenwerking met de Leidsche Universiteit een nieuwe methode ontwikkeld heeft om cannabinoïden uit de cannabisplant te isoleren. Veel van de cannabinoïden die door het bedrijf aangeboden worden, zouden niet beschikbaar zijn bij andere leveranciers. In een email schreef Farmalyse BV dat de zuiverheid van de geïsoleerde THC (dronabinol) oploopt tot meer dan 99 procent. "Samen met Feyecon BV werd een nieuwe toedieningsstof ontwikkeld. Deze nieuwe toedieningsstof waarin de actieve elementen zijn opgenomen, maakt sublinguale toediening mogelijk. THC is ingekapseld in een droog poeder, wat de aanmaak van tabletten mogelijk maakt." (Bron: Email van Farmalyse BV van 27 maart 2006)

VS — Opinie over cannabis en alcohol

Volgens een peiling die uitgevoerd werd door het Pew Research Center over de huidige morele waarden bij de Amerikaanse burgers wordt het roken van cannabis minder slecht beoordeeld dan mateloos drinken. Er werden in februari 1.502 personen ondervraagd en de resultaten werden op 28 maart gepubliceerd. Tien onderwerpen werden gerangschikt op basis van wat meer of minder gezien wordt als moreel verkeerd. Bovenaan de lijst met ongeveer 88 procent van de deelnemers stond een buitenechtelijke verhouding die als meest verkeerd gezien wordt. Derde op de moraliteitsschaal was teveel alcohol drinken (61 procent) en cannabis roken stond op nummer 5 (50 procent). (Bron: Chicago Tribune van 29 maart 2006, http://pewresearch.org/)

Wetenschap — Ademhaling en spasticiteit

Er werd een gevalsanalyse voorgesteld van een patiënt met spasticiteit in buik en benen ten gevolge van een trauma aan de wervelkolom ter hoogte van de nek. Hij had ademhalingsproblemen maar kon tijdens de dag ademen zonder ondersteunende apparatuur. Omdat alle standaardbehandelingen tegen spasticiteit faalden, kreeg hij THC toegediend in een dosis van 2,5 mg tweemaal per dag. Dit resulteerde in een vermindering van de symptomen. Nochtans verhoogden na een behandeling van drie dagen de ademhalingsproblemen zodat de toediening van THC diende stopgezet te worden. (Bron: Neuburger M, et al. Schmerz. 2006 Mar 16; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Echinacea

Onderzoekers aan het Zwitserse Federaal Instituut voor Technologie te Zurich toonden aan dat de immuunwijzigende werking van bestanddelen van het plantengeslacht Echinacea (Zonnehoed), de zogenaamde alkylamiden, verloopt via meerdere mechanismen die deels afhankelijk en deels onafhankelijk zijn van de activering van CB2 receptoren. Zij toonden aan dat meerdere alkylamiden van de Echinacea zich sterker binden aan de CB2 receptor dan endocannabinoïden. Zij verminderen ontstekingen door inwerking op cytokines, bijvoorbeeld door de afremming van TNF-alpha (tumor necrose factor alpha). (Bron: Raduner S, et al. J Biol Chem 2006 Mar 17; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Onderzoekers aan de universiteit van Arizona in Tucson toonden op verschillende manieren aan dat de activering van de CB2 receptor inderdaad leidt tot vermindering van pijn. Zij gebruikten specifieke cannabinoïde receptor antagonisten en genetisch gemodifieerde muizen. (Bron: Ibrahim MM, et al. Pain 2006 Mar 21; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Wetenschappers van Schering-Plough in Italië stelden een dierenonderzoek voor dat aantoonde dat CB2 receptoren in de wervelkolom betrokken kunnen zijn bij de pijnstillende werking die via deze receptoren verloopt. Het was al geweten dat de activering van perifere CB2 receptoren tot pijnvermindering leidt. Dit onderzoek bevestigt dat in het centraal zenuwstelsel CB2 receptoren aanwezig zijn die bijdragen tot de werking van CB2 agonisten. (Bron: Beltramo M, et al. Eur J Neurosci 2006;23(6):1530-8)