Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 4 november 2005

Authors

VS — Verdelers van medicinale cannabis in Californië worden belast

Californië keurde een beleidsregel goed die de deur opent voor verdelers van medicinale cannabis om taks aan te rekenen en aan de staat te betalen. Hierin wordt rekening gehouden met de angst van de ondernemers om het doelwit te worden van de federale overheid omwille van de wettelijke situatie waarin hun product zich bevindt.

Met de nieuwe regeling kunnen ondernemers een zogenaamde verkoopsvergunning verkrijgen waardoor zij een belastingsaangifte kunnen doen op hun verkoop zonder te moeten vermelden of hun producten wel verkocht mogen worden. "We willen de verkopers van medicinale marihuana niet onnodig in moeilijkheden brengen," verklaarde een woordvoerder van de overheid van San Francisco. Momenteel zijn er een aantal verkopers van medicinale marihuana geregistreerd en betalen zij belastingen, terwijl anderen dat niet doen.

Dat is goed nieuws voor Lisa Molyneux die vorige maand een verdeelcentrum opende in Santa Cruz. "De meesten onder ons willen werken in overeenstemming met de wet en willen ook al het nodige doen om als een normale onderneming te kunnen functioneren," zei Molyneux. Valerie Corral, medeoprichtster van de coöperatieve "Wo/men's Alliance for Medical Marijuana" is het ermee eens dat de verdeelcentra behandeld dienen te worden zoals andere ondernemingen.

(Bron: Santa Cruz Sentinel van 27 oktober 2005)

Canada/VS — Californische pijnpatiënt die naar Canada vluchtte uitgeleverd aan de VS

Een Amerikaan die naar Canada gevlucht was om vervolging te vermijden voor de teelt van cannabis die hij gebruikte om zijn chronische pijn te kunnen verdragen, werd door de Canadese autoriteiten gearresteerd in een ziekenhuis, met nog aangesloten catheder, naar de Amerikaanse grens gebracht en overgedragen aan de VS-overheid - hij kreeg er volgens zijn advocaat gedurende vijf dagen geen medische verzorging.

Steve William Tuck, 38, droeg nog steeds zijn urinesonde toen hij op 12 oktober voor een Amerikaanse districtsrechtbank verscheen voor een ondervraging. Dat zei Douglas Hiatt, zijn advocaat. Hoewel Tuck circa 16 jaar op doktersvoorschrift morfine nam om zijn pijn te verzachten kreeg hij in de gevangenis behalve ibuprofen, geen pijnstillers of behandeling, zei Hiatt. Tuck, die uitgemergeld voor de rechtbank verscheen, was ziek van de morfineontwenning, aldus Hiatt.

Rechter James P. Donohue beval de tijdelijke vrijlating opdat Tuck zich in het ziekenhuis kon laten verzorgen. Donohue liet hem vrij op voorwaarde dat hij zich voor een Californische rechtbank zou verantwoorden na zijn ontslag uit het ziekenhuis.

Tuck is een oud-soldaat die blijvende letsels overhield toen hij eind jaren '80 een val maakte toen zijn valscherm tijdens een sprong dienst weigerde. Hij verbleef een jaar in een legerhospitaal voor verschillende rugoperaties. Na een auto-ongeval in 1990 verergerden zijn letstels. Zijn vrienden vertellen dat hij in de loop van de jaren daarna meer dan een dozijn operaties moest ondergaan. In 2001 woonde hij in McKinleyville in Californië toen zijn marihuanateelt voor de tweede keer opgedoekt werd. Hij vluchtte naar Canada om vervolging te vermijden en vroeg er asiel. Dit werd hem onlangs geweigerd.

(Bron: Associated Press van 12 oktober 2005)

Kort nieuws

Zwitserland — André Fürst

Op 24 augustus werd André Fürst, cannabisactivist en oprichter van "Hanf-Info", veroordeeld tot 29 maanden gevangenis wegens overtreding van de drugwetgeving. Mr. Fürst is in Zwitserland en daarbuiten bekend om zijn inzet voor de meervoudige toepassingen van cannabisproducten. De Zwitserse overheid stelde zich lange tijd liberaal op tegenover de cannabisteelt, maar het klimaat rond dit onderwerp verslechterde in belangrijke mate tijdens de laatste jaren en veel Zwitserse cannabiskwekers werden vervolgd voor drughandel. (Bron: www.hanf-info.ch)

VS — Melissa Etheridge

Melissa Etheridge verklaarde dat zij cannabis rookte om de pijn en de nevenwerkingen van chemotherapie tijdens haar behandeling voor borstkanker, te onderdrukken. De 44-jarige zangeres, bij wie een jaar geleden kanker werd vastgesteld, is nu genezen. "In plaats van vijf of zes voorgeschreven middelen te gebruiken, besloot ik de natuurlijke weg te volgen en marihuana te roken," zei Etheridge in een interview voor "Dateline NBC". De zangeres zei dat ze elke dag marihuana rookte tegen de pijn en de symptomen en dat ze ermee stopte toen ze zich opnieuw goed voelde. (Bron: Associated Press van 14 oktober 2005)

VS — New Jersey

In een radiodebat verklaarden beide kandidaten voor het gouverneurschap, de genomineerde van de democraten Jon S. Corzine, en Douglas Forrester, de republikeinse genomineerde, dat zij een wet voor medicinale marihuana zouden ondertekenen als zij verkozen worden. "Als onder toezicht van een arts en onder bepaalde voorwaarden de noodzaak zich aandient, dan meen ik dat we moeten voorzien in alle medische bronnen die we ter beschikking hebben, inbegrepen deze specifieke toepassing," verklaarde Forrester. (Bron: Associated Press van 12 oktober 2005)

Wetenschap — CB2 receptoren in de hersenen

Onderzoekers aan de Universiteit van Calgary, Canada, identificeerden CB2 receptoren in de hersenstam. Ze werden geactiveerd door een CB2 receptor agonist en door endocannabinoïden. Zij stelden vast dat "CB2 receptoren een alternatief aangrijpingspunt vormen voor endocannabinoïden die de mogelijkheid bieden voor niet-psychotrope therapeutische interventies door middel van een verhoogd endocannabinoïdepeil in bepaalde hersengebieden". (Bron: Van Sickle MD, et al. Science 2005;310(5746):329-32)

Wetenschap — Cannabis en kanker

Dr. Robert Melamede, hoofd van de afdeling biologie aan de Universiteit van Colorado in Boulder, discuteerde over het kankerverwekkend potentieel van cannabis roken in vergelijking met het roken van tabak. Hij zei dat "tabaksrook, doch geen cannabisrook, kan resulteren in kanker" omdat tabak nicotine bevat en dat dit "werkelijk de kankerverwekkende substantie is." (Bron: Melamede RJ. Harm Reduct J. 2005;2(1):21; United Press International van 17 oktober 2005)

Italië — Conferentie over pijn

Op 28 oktober organiseerde de Italiaanse Associatie voor Cannabis als Medicijn een conferentie over cannabinoïden en pijn in samenwerking met de rechtsfaculteit van de Universiteit van Milaan-Bicocca en de afdeling Farmacologie, Chemotherapie en Toxicologie van de Universiteit van Milaan. Sprekers waren Valerio Pocar, Claudio Cappuccino, Barbara Costa, Daniela Parolaro, William Notcutt, Francesco Crestani en Rosanna Cerbo. (Bron: Persbericht van de ACT van 14 oktober 2005)

Wetenschap — Ontwenning aan opiaten

Duitse onderzoekers testten de werking van verschillende stoffen voor de verlichting van ontwenningsverschijnselen van opioïdegebruik bij 89 verslaafde patiënten. Zij gebruikten daarvoor een schaal van vijf punten (1 = zeer goede vermindering van ontwenningsverschijnselen bij opioïdeverslaving; 5 = geen vermindering van ontwenningsverschijnselen). Volgende gemiddelde waarden werden gemeten: voor benzodiazepines 3,2; voor tricyclische antidepressiva 3,6; cannabis 3,6; alcohol 4,1; cocaïne 4,2; amfetamine 4,4; nicotine 4,7 en cafeïne 4,9. De wetenschappers stelden vast dat hun "onderzoek een lage efficiëntie aantoont voor niet opioïde middelen om de ontwenningssymptomen van opioïdeverslaving te verzachten (...) Enkel van benzodiazepines en tricyclische antidepressiva werd gemeld dat zij een licht positief effect hadden op de opioïdeontwenning. (Bron: Hermann D, et al. Addict Biol 2005;10(2):165-9)