[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 September 2005

VS: NIDA verwerpt onderzoek met gevaporiseerde cannabis

Een wetenschappelijk protocol om onderzoek te doen naar de verschillende vormen van emissies die vrijkomen bij het vaporiseren van cannabis, werd verworpen door het National Institute on Drug Abuse (NIDA) na een wettelijke termijn van 18 maanden. In de brief met de weigering stelde NIDA dat het onderzoek "geen belangrijke bijdrage levert aan de wetenschappelijke kennis".

In het protocol, dat in februari 2004 aan NIDA overgemaakt werd in opdracht van Chemic Laboratories in Massachusetts, vroegen de onderzoekers 10 gram marihuana aan het agentschap om de chemische samenstelling van gevaporiseerde cannabis vast te stellen. Omdat NIDA de enige legale voorziening van cannabis in de VS controleert, kan de vaporisatorstudie niet voortgezet worden omwille van de weigering. Het onderzoek heeft tot doel een rookvrij toedieningssysteem te ontwikkelen voor medicinale marihuanapatiŽnten.

Een overzicht door de National Academy of Sciences Institute of Medicine over marihuana en gezondheid dwong de regering in 1999 tot een onderzoek naar niet-gerookte, snelwerkende toedieningssystemen voor cannabis. Onderzoek had aangetoond dat vaporiseren het aantal geÔnhaleerde toxische stoffen sterk vermindert (vaporiseren gebeurt rond de 180-190 graden Celsius) ten overstaan van verbrande cannabis waarbij kankerverwekkende koolwaterstoffen geproduceerd worden (omstreeks 230 graden Celsius).

(Bron: Persmededeling van California NORML van 25 augustus 2005)

VS: Politie staat toe dat Californische patiŽnten hun cannabis in de auto meenemen

Als gevolg van een nieuw beleid van de California Highway Patrol (CHP) kunnen patiŽnten die zich verplaatsen via de openbare wegen tot 8 ounces (ongeveer 225 gram) cannabis bij zich hebben, als zij een doktersattest en een gebruikersidentificatie kunnen voorleggen.

In een mededeling van de CHP werd gesteld dat een "persoon moet vrijgelaten worden en de marihuana niet in beslag genomen", als de persoon overeenkomstig de staatswetten legaal in het bezit is van marihuana voor medische doeleinden. Er staat ook in het bericht dat agenten "de weggebruikers niet mogen doen stoppen als het doel enkel het drugverbod betreft" als het over legaal gebruik van medicinale cannabis gaat. Hoewel de gegevens over arrestaties onvolledig zijn, zeggen de voorstanders van medicinale cannabis dat de CHP meer patiŽnten en verzorgers arresteert dan eender welke andere organisatie in de staat.

De woordvoerder van de CHP, Joe Whiteford, zei dat er aanvankelijk verwarring heerste bij de agenten over hoe de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof moest geÔnterpreteerd worden. In juni 2005 oordeelde de rechtbank dat gebruikers van medicinale marihuana in een twaalftal staten, waaronder CaliforniŽ, niet beschermd zijn tegen federale vervolging. Nochtans oordeelden de rechters niet over de staatswet van 1996 waarbij medicinale cannabis gelegaliseerd werd.

Tijdens een persconferentie van Americans for Safe Access beschreven patiŽnten en activisten de beleidswijziging als een doorbraak en zien dit voorbeeld in de toekomst navolging krijgen van andere politionele diensten.

(Bronnen: Associated Press van 28 augustus 2005, New York Times van 30 augustus 2005)

Kort nieuws

VS: JAMA roept op tot herclassificatie
In een editoriaal van het tijdschrift van de Amerikaanse Medische Vereniging (JAMA) wordt opgeroepen voor de herclassificering van cannabis om de legalisering voor medisch gebruik mogelijk te maken. "Een verstandige regeling voor medische marihuana vereist een duidelijk overzicht van de overheid op de volksgezondheid, een consequent onderzoeksbeleid, een beschermde relatie arts-patiŽnt en respect voor patiŽnten die zoeken naar verzachting van pijn," zegt de verklaring. "Een eerste stap zou de herclassificering van marihuana naar Klasse II omdat het, zoals de andere Klasse II substanties cocaÔne en morfine, wel degelijk voldoet aan de definitie van Ö 'een momenteel geaccepteerd medisch gebruik met ernstig voorbehoud' te hebben. Daardoor zouden medische voorschriften strikt geregeld kunnen worden zonder in tegenspraak te zijn met de federale drugwetgeving." (Bron: Lawrence O. Gostin, JD. JAMA 2005;294:842-844)

VS: Cannabisextract
Op 25 augustus deelde Brian Bayley, advokaat van de DEA (Drug Enforcement Administration), tijdens een hoorzitting mee dat de DEA-Afdeling in Arlington, Virginia, aan Dr. Mahmoud ElSohly, hoofd van de cannabiskwekerij aan de Universiteit van Mississippi, een DEA vergunning werd toegekend om cannabinoÔden te onttrekken aan NIDA-cannabis. Hij zal samenwerken met Mallinckrodt Pharmaceuticals. Bayley zei dat het hun bedoeling is een extract te maken waarmee Mallinckrodt klinisch onderzoek wil doen en "een product op de markt wil brengen dat ik, bij gebrek aan een betere benaming, natuurlijke dronabinol noem." (Bron: Uittreksel uit de uitleg van Brian Bayley van 25 augustus 2005 in de zaak van Lyle E. Craker)

Groot BrittanniŽ: Arrestaties bij THC4MS
Drie leden van THC4MS, een vereniging die een cannabispreparaat bezorgde aan mensen met MULTIPLE SCLEROSE, werden gearresteerd en beticht van samenzwering om cannabis te voorzien. Volgens de leden van de vereniging heeft THC4MS meer dan 33.000 repen CannaBiz-Chocolade verstuurd aan 1600 MS-patiŽnten tijdens de laatste 10 jaar. Lezley Gibson, Mark Gibson en Marcus Davies kunnen een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar krijgen. (Bron: www.thc4ms.org)

VS: Hooggerechtshof
Rechter John Paul Stevens van het Hooggerechtshof noemde het oordeel van het Hof over medicinale cannabis in juni 2005 "onverstandig". Tijdens de conferentie van de Orde van Advokaten in Las Vegas zei hij dat de uitspraak door de wet afgedwongen werd. Hij moest oordelen in het voordeel van de federale overheid om patiŽnten te vervolgen die medische cannabis gebruiken in staten waar dit toegelaten is binnen de staatswetten. Hij merkte op dat rechters zich dikwijls in een conflictsituatie bevinden tussen hun persoonlijke menig en de beslissingen die door de wetgeving afgedwongen worden. (Bron: New York Times van 25 augustus 2005)

Wetenschap: Pijn
Onderzoekers aan de Universiteit van Georgia toonden aan dat de blokkering van de afbraak van endocannabinoÔden de stress-geÔnduceerde pijnverzachting versterkt. Ze verhinderen de werking van de enzyme die de endocannabinoÔden afbreekt, de FAAH (vetzuuramidehydrolase). Dat effect werd opgeheven door een CB1 receptor antagonist, wat erop wijst dat deze vorm van pijnverlichting door CB1 receptoren tot stand gebracht wordt. (Bron: Suplita RL 2nd et al. Neuropharmacology 2005 Aug 26; [Electronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: THC om te inhaleren
Nederlandse onderzoekers aan de Universiteit van Groningen ontwikkelden een THC poeder dat geschikt is voor inhalering. Oplossingen van THC en inuline in een mengsel van tertiaire butanol en water werden gedroogvriesd. Zij stelden vast dat "hoge koelwaarden tijdens het vriesproces resulteerden in een effectieve stabilisering van THC. De poeders kunnen in verstuivers gebruikt en voor inhalering aangepast worden." (Bron: van Drooge DJ et al. EUR J Pharm Sci 2005;26(2):231-40)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.