Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 25 augustus 2005

Authors

VS — De wetgevers van Oregon verhogen de hoeveelheid cannabis die patiënten mogen in bezit hebben

De wetgevers van Oregon keurden een voorstel goed waarbij de staatswetten voor medicinale cannabis gewijzigd kunnen worden. De originele wet dateert van 1998 en werd goedgekeurd door 55 procent van de stemmers. Volgens de website van het gezondheidsministerie van Oregon zijn er momenteel zo een elfduizend burgers van het land ingeschreven voor medicinaal cannabisgebruik en bezitten een identificatiebewijs (http://www.dhs.state.or.us/publichealth/mm/data.cfm).

De wijziging houdt in dat de hoeveelheid cannabis die patiënten met een vergunning in bezit mogen hebben, van zeven planten (met niet meer dan drie volwassen) en drie ons cannabis (een ons is ongeveer 28,5 gram) verhoogd wordt tot zes volwassen planten, 18 opgroeiende planten en 24 ons bruikbare cannabis. Maar als die vergunde patiënten meer cannabis bezitten dan toegelaten is binnen die wetswijziging, dan kunnen ze zich niet meer beroepen op de medische noodzaak als het tot een procedure voor de rechtbank komt. De wijziging houdt ook een registratie in van personen die medicinale cannabis kweken voor vergunde patiënten. De wet moet nog door de gouverneur ondertekend worden.

(Bronnen: NORML van 18 augustus 2005, Oregon Daily Emerald van 4 augustus 2005)

Kort nieuws

Duitsland — Cannabisapotheek

Een nieuwe website wil ernstig zieke mensen die voordeel hebben bij cannabisgebruik, kosteloze beschikbaarheid van cannabisproducten aanbieden. Volgens de principes van de Cannabisapotheek moet een behandeling "werkelijk aangewezen en dringend nodig zijn", en als een behandeling met dronabinol (THC) niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de ziekteverzekering de kosten niet dekt. De Cannabisapotheek zoekt donors die cannabis willen verzenden naar deze patiënten, anoniem en kosteloos. Lid van het solidariteitscomité zijn onder meer Dr. Franjo Grotenhermen van het nova-Instituut, Dr. Martin Schnelle van het Instituut voor Klinisch Onderzoek en Dr. Lorenz Böllinger van de Universiteit van Bremen. (Bron: www.hanfapotheke.org)

Wetenschap — Cannabis en autorijden

Canadese onderzoekers van de Universiteit van Victoria bestudeerden de vraag of klanten die in behandeling waren voor problemen met gebruik van alcohol, cannabis, cocaïne, of verschillende combinaties van deze producten, een hoger risico vormden bij het besturen van een wagen, in vergelijking met een controlegroep. Aan het onderzoek namen 445 bestuurders deel die in behandeling waren. Tijdens de acht jaren voorafgaand aan de behandeling bleek elke druggroep, behalve de groep die enkel cannabis gebruikte, veel meer veroordelingen voor overtredingen te hebben opgelopen dan de controlegroep. (Bron: Macdonald S, et al. Traffic Inj Prev 2005;6(3):207-11.)

Wetenschap — Neuropathische pijn

Britse onderzoekers van het farmaceutisch bedrijf Novartis hebben aangetoond dat schade aan het perifere zenuwstelsel bij ratten de werking van CB2 receptoren in de gevoelszenuwen induceert. CB2 receptoren zijn niet aanwezig in het ruggenmerg of in de dorsale zenuwknopen bij ratten en muizen. Nochtans werden CB2 receptoren aangetroffen in bepaalde delen van het ruggenmerg nadat de heupzenuwen werden doorgeknipt. Er was tevens een accumulatie van CB2 receptoren op de zenuw. De auteurs besluiten hieruit dat dit "een bijkomend aangrijpingspunt veronderstelt voor CB(2) agonist geïnduceerde gevoelloosheid, minstens in neuropatische modellen." (Bron: Wotherspoon G, et al. Neuroscience 2005 Aug 4; [Electronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Hersenschade opgewekt door de lever

Israëlische onderzoekers bestudeerden de rol van het cannabinoïdesysteem bij zogenaamde hepatitische encefalopathie, een neuropsychiatrisch syndroom als gevolg van een leverziekte. Bij muizen met hepatitische encefalopathie werd een verhoogd peil van de endocannabinoïde 2-AG vastgesteld. Behandeling met 2-AG, een CB1 receptor antagonist (SR141716A) of een CB2 receptor agonist verbeterde de toestand op het neurologische vlak en resulteerde in verbeterde cognitieve functies. (Bron: Avraham Y, et al. Neurobiol Dis 2005 Aug 12; [Electronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])