[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 Juli 2005

VS: Hooggerechtshof verklaart de vervolging van medicinale gebruikers door de federale overheid wettelijk

Met zes stemmen tegen drie herriep het Hooggerechtshof een vonnis uit 2003 van een federaal beroepshof. De Californische medicinale cannabiswet uit 1996 werd in dat vonnis boven de federale drugwet gesteld. Het beroepshof had geoordeeld dat het Congres had nagelaten uitvoeringsbesluiten op te stellen betreffende de niet commerciŽle teelt en gebruik van cannabis binnen de staatsgrenzen. Het Hooggerechtshof was het met die stelling niet eens.

De uitspraak van het Hooggerechtshof is een krachtige bevestiging van de federale authoriteit. Hiermee wordt duidelijk dat er grote onenigheid bestaat tussen de rechters die tijdens de laatste tien jaar met een hele reeks vonnissen de macht van het federale congres beknotten en de rol van de individuele staten opwaardeerde. De beslissing over medicinale cannabis is niet onherroepelijk, noch voor de rechtbanken, noch voor andere overheidsinstanties.

Rechter John Paul Stevens, merkte op dat "het democratische proces wellicht belangrijker is dan de rechtswegen" en stelde dat de uitvoerende macht cannabis voor medische doeleinden kan herklassificeren of dat het Congres het thema aankaart. Voorstanders van medicinale cannabis wijzen erop dat de staatswetten in werking blijven en dat de invloed van de federale overheid gering is. Allen Hopper, een advocaat van het Drughervormingsproject van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, verklaarde dat de federale overheid slechts ongeveer ťťn procent van de vervolgingen voor cannabis behandelde.

Rechter Sandra Day O'Connor, ťťn van de drie dissidenten, zei dat hoewel ze niet zou gestemd hebben voor het Californische wetsvoorstel voor medicinale marihuana en zij dit in de openbare politiek niet steunde, dit tot het soort vernieuwingen en "experimenten" behoort die binnen de grondwet aan de staten toegestaan kunnen worden. "De politionele overheid heeft steeds het recht voorbehouden de strafwetgeving te definiŽren en in te staan voor de gezondheid, de zekerheid en de welvaart van elke burger," verklaarde ze.

Mevrouw Angel Raich, een van de twee beklaagden, zei aan de verslaggevers dat zij de cannabis die was voorgeschreven door haar arts en voor haar geteeld wordt bij vrienden, zal blijven gebruiken. "Ik heb geen andere keuze dan door te gaan," zei ze.

(Bronnen: New York Times van 6 juni 2005, Reuters van 6 juni 2005)

Groot BrittanniŽ: GW Pharmaceuticals moet wachten op Britse goedkeuring voor Sativex

Op 9 juni werd GW Pharmaceuticals door de verantwoordelijke autoriteiten (MHRA, Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) op de hoogte gebracht van de beslissing over het gebruik van Sativex in Groot-BrittanniŽ. Het MHRA wil meer klinisch onderzoek naar spasticiteit bij multiple sclerose en stelt de goedkeuring voor het cannabisextract van GW uit naar een latere datum. In december 2004 besliste de MHRA dat de bewijzen voor de werking van Sativex bij MS-spasticiteit niet overtuigend zouden zijn. GW tekende beroep aan tegen de beslissing bij de Medische Commissie, het belangrijkste adviesorgaan van de MHRA.

Professor Mike Barnes, president van de Wereldfederatie voor Neurorehabilitatie en voorzitter van het Royale College of Physicians Rehabilitation Committee, verklaarde: "Volgens mij is er uitstekend klinisch bewijs om de rechtmatige goedkeuring van Sativex in Groot-BrittanniŽ te steunen. Ik ben zeer teleurgesteld dat de medische commissie mijn aanbevelingen en die van andere MS-deskundigen, niet gevolgd heeft. MS-patiŽnten hebben een onbevredigde nood aan medicatie. Ik het bedroevend dat de wetgevers zich nog steeds niet geroepen voelen om dit belangrijke middel toe te laten."

In december 2004 kondigde GW aan dat zij een bijkomende studie over MS-spasticiteit zouden starten, afgestemd op de eisen van de Medische Commissie. Dit onderzoek met 280 patiŽnten is thans begonnen. Resultaten worden in het voorjaar van 2006 verwacht.

(Bron: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 10 juni 2005)

Kort nieuws

Duitsland: Ziekte van Crohn
Voor de deelname aan een klinisch onderzoek met cannabisextracten aan de Universiteit Munchen bij de ziekte van Crohn, worden nog patiŽnten gezocht. Meer informatie is te vinden op med2.klinikum.uni-muenchen.de/bereich3/patienteninformationen/frame_haupt.htm onder "Teilnahme an Therapiestudien". Het onderzoek betekent een stap voorwaarts naar de goedkeuring van cannabis voor de behandeling van de ziekte van Crohn. (Bron: Persoonlijke mededeling van de onderzoeksleider)

Wetenschap: CannabinoÔdereceptoren in de huid
Duitse onderzoekers bestudeerden de aanwezigheid van cannabinoÔdereceptoren in menselijke huidcellen. In de zenuwvezels van de huid werden CB1 en CB2 receptoren gevonden, evenals in de huidcellen (keratinocyten), in de hormooncellen van de haren, de zweetklieren en andere in de huid aanwezige cellen. De auteurs meldden dat de "grote verspreiding van cannabinoÔdereceptoren op de huidzenuwen, belangrijk is voor de ONTSTEKINGswerende en pijnstillende werking van cannabinoÔdereceptor-antagonisten." (Bron: Stander S, et al. J Dermatol Sci 2005;38(3):177-88.)

VS: Rhode Island and Connecticut
Op 4 juni werden respectievelijk in de senaat van Connecticut en op 7 juni in de senaat van Rhode Island wetsvoorstellen goedgekeurd voor de legalisering van medicinaal cannabisgebruik. De voorstellen maken echter weinig kans om als wet aanvaard te worden wegens de sterke oppositie. De gouverneur van Rhode Island, Don Carcieri, heeft al gezegd dat hij zijn veto zal stellen als het wetsvoorstel aan hem ter ondertekening wordt voorgelegd. (Bronnen: The Stamford Advocate van 5 juni 2005, Associated Press van 7 juni 2005)

Groot BrittanniŽ: Scotland Yard
De nieuwe baas van Scotland Yard, Sir Ian Blair, heeft zich uitgesproken tegen de plannen van de regering om het bezit van cannabis opnieuw tot een misdrijf te klasseren, waardoor arrestaties weer mogelijk worden. "Mensen arresteren voor kleine hoeveelheden cannabis is een verkwisting van tijd en middelen," zei hij. (Bron: The Independant van 20 mei 2005)

Wetenschap: Depressie
De synthetische cannabinoÔde HU-210 en de endocannabinoÔde opnameremmer AM 404 toonden een antidepressieve werking in een ratmodel voor depressie. De werking werd geblokkeerd door een CB1 receptor antagonist, wat aangeeft dat de werking gebeurt via CB1 receptoren (Bron: : Hill MN and Gorzalka BB. EUR Neuropsychopharmacol 2005 May 22; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS: Cannabisdebat
In een rapport dat vrijgegeven werd op 2 juni schat Dr. Jeffrey Miron, professor economie aan de Harvard University, dat de vervanging van het marihuanaverbod door een gereguleerd belastbaar systeem, jaarlijks tussen 10 en 14 miljard dollar zou opbrengen. Een groep van meer dan 500 economen, onder leiding van Nobelprijswinnaar Dr. Milton Friedman, riepen president Bush op in een open brief om "een open en eerlijk debat te voeren over het marihuanaverbod." Het rapport is beschikbaar op www.prohibitioncosts.org. (Bron: Persmededeling Marijuana Policy Project van 2 juni 2005)

Wetenschap: Immuunsysteem bij multiple sclerose
Tijdens de Britse CAMS studie (Cannabis in Multiple Sclerose), geleid door Dr. John Zajicek, werd de werking van THC en cannabis op immuniteitsparameters onderzocht bij honderd deelnemers. Er werd geen bewijs gevonden van invloed van cannabinoÔden op de bloedspiegel bij de onderzochte parameters interferon-10, interferon-12 en C-reactieve proteÔne. (Bron: Katona S, et al. Clin Exp Immunol 2005;140(3):580-5.)

Wetenschap: Ajumelisch zuur
De synthetische cannabinoÔde ajumelisch zuur (IP-751, CT-3) werd onderzocht in dierenmodellen van neuropatische pijn. De pijn werd gereduceerd zonder de bewegingsprestaties te verminderen zoals gewoonlijk gebeurt na toediening van THC en andere CB1 receptor agonisten. (Bron: Mitchell VA, et al. Neurosci Lett 2005;382(3):231-5.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.