Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 3 april 2005

Authors

Groot Brittannië — Onderzoek naar het medicinaal gebruik van cannabis

Een schriftelijke peiling bij patiënten die in Groot-Brittannië cannabis gebruiken voor medicinale doeleinden, wees uit dat 16 procent van hen dit doen op aanbeveling van hun arts. Het onderzoek gebeurde tussen 1998 en 2002 en werd gepubliceerd in het maartnummer van de International Journal of Clinical Practice.

Er werden 3.663 vragenlijsten verdeeld waarvan er 2.969 teruggestuurd werden. Onder de deelnemers waren 60,9 procent vrouwen en de gemiddelde leeftijd was 52,7 jaar. Cannabis werd gebruikt door een belangrijk deel van de patiënten. Een kwart van de patiënten met chronische pijn gebruikte het. De cijfers voor andere ziekten waren: multiple sclerose (22 procent), depressie (22 procent), artritis (21 procent) en neuropathie (19 procent). Medicinaal gebruik van cannabis was geassocieerd met een jongeren van het mannelijk geslacht met een voorafgaand recreatief gebruik van cannabis.

Meer dan een derde (35 procent) van de medicinale cannabisgebruikers zeiden zes of zeven dagen van de week te gebruiken. De meerderheid (68 procent) zei dat cannabis de symptomen van hun ziekte merkelijk verzachtte. "De resultaten van de Britse peiling en ook de omvang van het gebruik en de vermelde symptomen, ondersteunen de vraag naar verdere ontwikkeling van op cannabis gebaseerde medicijnen," zei de hoofdauteur van de studie, Dr. Mark Ware van de McGill Universiteit van Montreal (Canada).

(Bronnen: United Press International van 17 maart 2005, Ware MA, et al. The medicinal use of cannabis in the UK: results of a nationwide survey. IJCP 2005;59(3):291)

Nederland — Vergelijking tussen cannabis uit coffeeshops en van het Bureau voor Medische Cannabis

Onderzoekers aan de Universiteit van Leiden samen met de laboratoria Farmalyse (Zaandam) en Bactimm (Nijmegen) vergeleken de kwaliteit en de prijs van cannabis die in coffeeshops verkocht wordt met de cannabis van het Bureau voor Medische Cannabis (BMC) van het gezondheidsministerie die door apothekers geleverd wordt.

De onderzoekers stelden vast dat cannabis uit coffeeshops besmet kan zijn met bacteriën en schimmels, wat schadelijk kan zijn voor ernstig zieke patiënten. Bij de micro-organismen die op de stalen gevonden werden waren onder meer de Coli-bacterie en diverse Aspergillus-soorten. Coli-bacteriën zijn fecale bacteriën die op de cannabis kunnen terechtgekomen zijn via iemand die zijn handen niet gewassen had. "Dat kan best goed gaan voor gezonde personen, maar het is een gevaar voor mensen die dit als medicijn gebruiken," zei hoofdonderzoeker Dr. Rob Verpoorte. Er werden geen micro-organismen gevonden op de medicinale cannabis van het BMC die verdeeld wordt door de apothekers.

Er waren slechts kleine prijsverschillen tussen cannabis van apotheken, patiëntenverenigingen en coffeeshops, afhankelijk van het THC-gehalte van de cannabis. De gemiddelde prijs van de coffeeshop beliep 6 tot 7 euro per gram. De cannabis uit apotheken was 10 tot 40 procent duurder, maar coffeeshops verkochten dikwijls meer dan 5 procent te weinig. Eén coffeeshop gaf 7,5 gram in plaats van de 10 gram die besteld en betaald waren.

(Bron: Nieuwsbrief van het Bureau voor Medische Cannabis)

Kort nieuws

Wetenschap — Medicinaal gebruik in Nederland

Een onderzoek naar het medicinaal gebruik van cannabis dat werd uitgevoerd voor de distributie van medische cannabis door het Nederlandse gezondheidsministerie begon, werd gepubliceerd in het tijdschrift Neurology. Maripharm, een bedrijf dat cannabis leverde aan apotheken, verdeelde 300 vragenlijsten. Daarvan werden er 107 ingevuld en teruggestuurd. De gemiddelde duur van het cannabisgebruik was 5,4 maanden. De meest voorkomende diagnose waarvoor de cannabis voorgeschreven was, waren neurologische stoornissen zoals multiple sclerose, rugletsels en kanker. In 18,4 procent van de gevallen werd geen positieve werking van de cannabis gemeld. Een goede tot uitstekende werking werd ervaren door 64,1 procent van de ondervraagden. (Source: Gorter RW, et al. Neurology 2005;64(5):917-9)

Wetenschap — Levercirrose

Volgens een recent onderzoek speelt de cannabinoïde receptor CB2 een antifibrogene rol in de lever en cannabinoïden kunnen de ontwikkeling van leverfibrose helpen stoppen. CB2 receptoren werden gevonden in levercellen van patiënten met actieve cirrose, maar waren niet aanwezig in een normale menselijke lever. Activering van de CB2 receptoren veroorzaakte een sterke antifibrogene werking, namelijk afremming van de groei van fibrogene cellen in de lever en apoptose. De auteurs menen dat hun onderzoek "de antifibrogene rol van CB2 receptoren tijdens een chronische leveraandoening verduidelijkt". (Source: Julien B, et al. Gastroenterology 2005;128(3):742-55)

Wetenschap — Prostaatkanker

Onderzoekers aan de Universiteit van Wisconsin ontdekten dat CB1 en CB2 receptoren in hogere concentraties aanwezig waren in prostaatcellen met kanker dan in normale prostaatcellen. Behandeling met een cannabinoïde (WIN55,212-2) resulteerde in een dosisafhankelijke afremming van de celgroei en opwekking van apoptose in kankercellen. De onderzoekers stelden ook vast dat cannabinoïden "ontwikkeld konden worden tot nieuwe therapeutische stoffen voor de behandeling van prostaatkanker." (Source: Sarfaraz S, et al. Cancer Res 2005;65(5):1635-41)

Wetenschap — Blaasontsteking

Volgens een persbericht van Indevus Pharmaceuticals was hun synthetische cannabinoïde IP 751, beter bekend als CT3 of ajumelisch zuur, efficiënt in een diermodel van interstitiale cystitis (blaasontsteking). De overactiviteit die met de ziekte geassocieerd wordt, werd in belangrijke mate verminderd, zonder het normale onlastingsmechanisme van de blaas te verstoren. IP 751 werd getest in een hoog-gestandaardiseerd diermodel van blaasontsteking en overactiviteit door Dr. Michael Chancellor, professor aan de Universiteit van Pittsburgh. "Momenteel hebben patiënten met interstitiale cystitis weinig behandelingsopties," zei hij. (Bron: Persbericht van Indevus Pharmaceuticals van 7 maart 2005)

Duitsland — Patent op de productie van dronabinol

THC Pharm, een farmaceutisch bedrijf uit Frankfurt dat dronabinol (THC) produceert en aan apotheken levert sinds 1998, kreeg een patent op de productie van semi-synthetische dronabinol. De gebrevetteerde methode behandelt de productie van THC met een hoge zuiverheid, uit vezelhennep. "In tegenstelling tot de vereiste zuiverheid van 95 procent behalen we nu 99 procent pure dronabinol, een belangrijk veiligheidsvoordeel voor artsen, apothekers en patiënten," zei Christian Steup, hoofd van het bedrijfslaboratorium. (Bron: ots van 10 maart 2005)

VN — Rapport van de INCB van 2004

De Internationale Raad voor Drugscontrole (INCB) van de VN maakte in haar rapport een aantal opmerkingen over het medicinale gebruik van cannabis. "Sinds einde jaren 1990 wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de therapeutische bruikbaarheid van cannabis of cannabisextracten in verschillende landen, waaronder Canada, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. (…) De resultaten van die onderzoeken blijven beperkt voor wat de potentiële therapeutische bruikbaarheid van cannabis of cannabisextracten aangaat. De Raad wil daarom zijn bezorgdheid uiten over het medicinale gebruik van cannabis in Canada en Nederland en in sommige departementen van de Verenigde Staten, omwille van het gebrek aan afdoende resultaten over de efficiëntie van het gebruik. De Raad bevestigt dat wetenschappelijk onderzoek hieromtrent welkom is, zoals eerder in hun vorige rapporten werd vermeld (…)." (Bron: Rapport van de INCB van 3 maart 2005)

Duitsland — Vrijspraak rechtsgeldig

Op 3 maart heeft de procureur (officier van justitie) in een strafzaak tegen een MS patiënt die cannabis gebruikte tegen ataxie, het vonnis aanvaard van de rechtbank van Mannheim. Op 19 januari sprak de rechtbank van Mannheim een multiple sclerose patiënt vrij die beticht werd van illegaal bezit van cannabis. In het huis van de 41-jarige betichte werd 600 gram cannabis gevonden. De openbare aanklager aanvaardde de behandeling met cannabis als een noodzaak. Nochtans tekende hij beroep aan omdat hij de hoeveelheid cannabis te groot vond. Nu heeft hij die mening herzien waardoor de vrijspraak definitief wordt en Michael Fischer een van de weinige Duitse patiënten is die voor gebruik van medicinale cannabis door de rechtbank werden vrijgesproken. (Bron: Persoonlijke communicatie)