[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 14 Februari 2005

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: Cannabisextract vermindert kankerpijn in klinisch onderzoek

Het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals maakte op 19 januari nogmaals positieve klinische onderzoeksresultaten bekend met het cannabisextract Sativex en zei dat een hoorzitting voor de regelgeving in Groot-BrittanniŽ verwacht werd binnen de zes maanden. Het bedrijf kondigde ook een mogelijke lancering van het product in de Verenigde Staten aan.

Het ging om een placebo gecontroleerde studie met 177 patiŽnten in verschillende groepen in meerdere onderzoekscentra. De deelnemers hadden alle een vergevorderde kanker en leden pijn die praktisch niet te onderdrukken was met andere behandelingen. Naast de medicatie die voor de studie gebruikt werd, bleven alle deelnemende patiŽnten hun gewone pijnstillers verder innemen tijdens het onderzoek. Er werden twee verschillende medicamenten toegediend voor het onderzoek: Sativex (een cannabisextract met THC en CBD) en een THC-rijk extract.

Sativex behaalde een statistisch belangrijke pijnvermindering in vergelijking met placebo. Ongeveer veertig procent van de patiŽnten die Sativex kregen vertoonden een vermindering van pijn van dertig procent of meer. Het andere actieve element in het onderzoek, het THC-extract van GW, gaf geen belangrijke vermindering van pijn. Dit onderzoek wijst dan ook uit dat Sativex het betere product is voor de behandeling van kankerpijn.

De cannabisspray van GW die onder de tong toegediend wordt, kreeg goedkeuring in Canada voor de behandeling van neuropatische pijn bij multiple sclerose, maar kreeg hiervoor nog geen groen licht in Groot-BrittanniŽ. De Britse goedkeuring wordt beschouwd als cruciaal voor de toegang tot de veel grotere EURopese markt. De registratie van het geneesmiddel bleek moeilijker te zijn en langer te duren dan verwacht. De Britse goedkeuring was al verwacht tegen einde 2003.

(Bronnen: Reuters van 19 januari 2005, persbericht van GW Pharmaceuticals van 19 januari 2005)

VS: Onenigheid over de rijvergunning van een medicinale marihuana gebruiker

Een ambtenaar van het Departement voor Motor Voertuigen werd gesanctioneerd omdat hij opdracht gaf tot een extra rij-evaluatie van een gebruikster van medicinale marihuana. Het departement liet op 14 januari weten dat de zaak aanhangig gemaakt werd bij het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Nadat de advokaat van Diane Monson zich beklaagd had over de behandeling van zijn cliŽnte, dat zij onrechtmatig geviseerd werd voor herziening van haar rijvergunning zonder dat zij de verkeerswet overtreden had, besliste het DMV dat zij niet voor een herzieningscomitť diende te verschijnen, zei woordvoerder Bill Branch.

Monson, die het middel gebruikt om rugpijn te verzachten, kreeg vorige maand een bericht van de DMV waarin haar gevraagd werd om voor het herzieningscomitť te verschijnen bij gebreke waaraan zij haar rijvergunning zou kunnen verliezen. De reden van de oproep werd er niet bijvermeld. Een herzieningsprocedure volgt gewoonlijk nadat een bestuurder een zwaar ongeval veroorzaakt heeft, of voor wie over een periode van drie jaar drie keer betrapt werd op rijden onder invloed van drugs of alcohol. David Michael, de advokaat van Monson, zei dat zij uitgekozen was omwille van haar cannabisgebruik voor pijnbestrijding.

Branch zei dat de ambtenaar meer gegevens had moeten inwinnen alvorens haar voor herziening op te roepen. Monson dagvaardde samen met Angel Raich, een andere Californische, federaal justitieminister John Ashcroft omdat zij vreesden dat hun cannabisplanten zouden verdwijnen na de inbeslagname ervan door federale agenten in 2002.

(Bron: Associated Press van 14 januari 2005)

Kort nieuws

Duitsland: Vrijspraak voor medicinale cannabisgebruiker
Op 19 januari heeft de rechtbank van Mannheim een multiple sclerose patiŽnt vrijgesproken die beticht was van illegaal cannabisbezit. Er werden bij de 41-jarige beklaagde thuis 600 gram cannabis gevonden die hij al vijftien jaar gebruikte om de symptomen van zijn ziekte te behandelen. Rechter Ulrich Krehbiel gebruikte harde taal tegen de strafrechtelijke vervolging van ernstig zieke mensen die cannabis gebruiken om medicinale redenen. "Waarom gunnen we een mens met zulk een zwaar leven niet enkele goede dagen", zei hij. Daarvoor had Dr. Hans-Michael Meinck, professor neurologie aan de Universiteit van Heidelberg, reeds gewezen op de efficiŽnte werking van cannabis bij de ataxiebehandeling van de patiŽnt. Ataxie is een bewegingsstoornis die voorkomt bij multiple sclerose patiŽnten. (Bronnen: Die Welt van 20 januari 2005, Rhein-Neckar-Zeitung van 20 januari 2005)

VS: Cannabis op de werkvloer
Het Hof van beroep van Oregon oordeelde op 12 januari dat de federale 'Drug-Free Workplace Act' niet van toepassing is op arbeiders in Oregon die cannabis gebruiken voor medicinale doeleinden. In het arrest werd gesteld dat een positieve urinetest op drugs niet bewijst dat de werknemer cannabis in zijn bezit had op het werk of het daar gebruikte. (Bron: Associated Press van 13 januari 2005)

Wetenschap: CBD en het immuniteitssysteem
Italiaanse onderzoekers bestudeerden de effecten van cannabidiol (CBD) op de productie van interleukin-12 en interleukin-10 in macrofagen. Cannabidiol is de belangrijkste niet psychoactieve cannabinoÔde van de cannabisplant. Ze verhoogt de productie van interleukin-12 en vermindert het peil van interleukin-10, wat kan geÔnterpreteerd worden als een ONTSTEKINGswerend effect. (Bron: Sacerdote P, et al. J Neuroimmunol 2005;159(1-2):97-105)

Duitsland: Cannabis en autorijden
Het Federale Grondwettelijk Hof, de hoogste rechtsmacht in Duitsland, verklaarde de uitvoering van de wet, waarbij bestuurders met meetbare sporen van THC in hun bloed beschouwd worden als zijnde onder invloed van cannabis, ongrondwettelijk. De rechter stelde dat het niet de bedoeling was van de wetgever om personen te vervolgen die THC-positief bevonden worden maar niet onder de invloed zijn van de drug. Hierbij moet opgemerkt worden dat wetenschappers het eens zijn dat er geen effect optreedt bij THC-concentraties in het bloed lager dan 1 ng/ml. De rechters oordeelden in een zaak van een man die een wagen bestuurde terwijl hij een THC-concentratie in zijn bloed had die lager was dan 0,5 ng/ml. Hij gaf toe cannabis te hebben gerookt 16 uren voor hij in de wagen stapte. Zijn rijbewijs werd toen door de overheid ingetrokken. (Bron: Persbericht van het Duitse Federale Grondwettelijk Hof van 13 januari 2005)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.