[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 16 Februari 2005

Spanje: CataloniŽ maakt cannabis beschikbaar op voorschrift in pilootstudie

CataloniŽ, een gebied in het noordoosten van Spanje met als hoofdstad Barcelona, zal cannabis in het kader van een pilootstudie beschikbaar maken op voorschrift voor ernstig zieke mensen. Dat werd op 1 februari bekendgemaakt door de regionale overheid voor volksgezondheid.

Het project dat werd goedgekeurd door het Ministerie van volksgezondheid in Madrid, verdeelt het geneesmiddel via vier ziekenhuizen en 60 apotheken. "We beginnen met een pilootproject voor bepaalde chronische ziekten," zei Marina Geli, de Catalaanse afgevaardigde voor de volksgezondheid, aan de journalisten.

De medicijn, die illegaal is in Spanje, wordt in capsules toegediend aan patiŽnten die niet voldoende reageren op andere medicijnen. Het ministerie heeft nog geen datum vooropgesteld voor de aanvang van het project maar verklaarde dat er een "goede verstandhouding" was tussen de partijen. Geli zei dat patiŽnten die aan het programma willen meewerken, de drug zullen kunnen bekomen in de loop van de eerste helft van het jaar.

(Bron: Reuters van 1 februari 2005)

Duitsland: Klinisch onderzoek met cannabis in de ziekte van CROHN

Aan de Universiteit van MŁnchen startte in januari 2005 een klinisch onderzoek naar de efficiŽntie van cannabisextracten bij de behandeling van de ziekte van CROHN. De ziekte van CROHN is een chronische ontsteking van de ingewanden en heel wat patiŽnten kunnen niet efficiŽnt behandeld worden met de beschikbare medicatie.

Veel patiŽnten meldden een verlichting van de symptomen bij het gebruik van cannabisproducten. Fundamenteel onderzoek door wetenschappers aan het Max Planck Instituut voor Psychiatrie in MŁnchen ondersteunt deze ervaringen. Het toonde aan dat de cannabinoÔdesystemen een belangrijke rol spelen bij de ontsteking van de dikke darm (Massa et al. 2004). Een synthetische cannabinoÔde en endocannabinoÔden verhinderden de ontsteking van de dikke darm in een experiment met muizen.

Het onderzoek is georganiseerd door de dienst voor chronische ontstekingen van de ingewanden aan de medische faculteit II van de universiteit onder de leiding van Dr. Martin Storr en Dr. Thomas Ochsenkuehn. PatiŽnten die regelmatig hervallen in een middelmatige graad van de ziekte van CROHN, worden tot de studie toegelaten.

(Bronnen: Persbericht van het Universitair Ziekenhuis van MŁnchen van 3 februari 2005; Massa F, et al. J Clin Invest 2004;113(8):1202-9.)

Kort nieuws

Wetenschap: Dexanabinol werkt niet
Pharmos Corporation kondigde op 20 december de resultaten aan van hun Phase III klinisch onderzoek naar de werking van dexanabinol bij de behandeling van ernstige hersentrauma's. Dexanabinol is een zenuwbeschermende synthetische cannabinoÔde. Nochtans vertoonde het geen efficiŽnte werking, gemeten volgens de primaire klinische beoordelingscriteria op de Extended Glasgow Outcome Scale (GOSE). Het placebogecontroleerde onderzoek werd uitgevoerd in 86 traumacentra in 15 landen. Voor de analyse waren 846 patiŽnten beschikbaar waarvan 428 behandeld werden met dexanabinol en 418 met een placebo. Er werd geen efficiŽnte werking vastgesteld maar de studie wees uit dat dexanabinol een uitstekend veiligheidsprofiel heeft. Er waren ook geen verschillen in de mortaliteit tussen de twee groepen. (Bron: Persbericht van Pharmos van 20 december 2004)

VS: Oregon
Bijna 10.000 Oregonianen zijn in het bezit van een medicinale marihuana vergunning. Dat is ongeveer twintig keer zoveel als geschat werd toen het programma zes jaar geleden startte. Het project dat niet door de staat gesubsidieerd wordt, kende een zo snelle groei dat vorig jaar een overschot van bijna een miljoen dollar genoteerd werd. Om dat overschot te verkleinen hebben de verantwoordelijken de jaarlijkse bijdrage voor een vergunning, verminderd van 150 naar 55 dollar in januari. (Bron: The Oregonian van 23 januari 2005)

Wetenschap: Bescherming van kraakbeen
Britse onderzoekers meldden dat bepaalde cannabinoÔden de productie van stikstofoxide in kraakbeencellen en de degradatie van proteoglycan verhinderde. Proteoglycan speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het kraakbeen. De auteurs concludeerden dat sommige cannabinoÔden het kraakbeen beschermen en schade kunnen voorkomen. (Bron: Mbvundula EC, et al. Biochem Pharmacol 2005;69(4):635-40.)

Wetenschap: Neuropathische pijn
Italiaanse onderzoekers ontdekten dat AM404, een chemisch product dat de heropname van anandamide in cellen blokkeert, de pijn vermindert in een experimenteel model van neuropatische pijn. Zij concludeerden dat "AM404 bruikbaar kan zijn in de reductie van neuropatische pijn." (Bron: Rodella LF, et al. EUR J Pharmacol 2005;508(1-3):139-46.)

Nederland: Gerechtelijke vervolging
De Stichting Instituut voor Medische Marihuana (SIMM) heeft een rechtszaak aangespannen tegen het Bureau voor Medische Cannabis van het Ministerie van volksgezondheid. De SIMM was een van de twee legale bronnen van medische cannabis voor het Ministerie, maar nu geloven zij dat het BMC oneerlijk gehandeld heeft bij het verbreken van de overeenkomst met de SIMM en op die manier enkel Bedrocan als leverancier aanvaardt. De SIMM zei dat grote investeringen gedaan werden om aan de standaardeisen van de overheid voor de productie van medicinale cannabis tegemoet te komen en dan thans ook enorme financiŽle verliezen lijdt. (Bron: Persbericht van de SIMM van 3 februari 2005)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.