[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 Februari 2005

Wetenschap: THC verbetert spasticiteit bij MULTIPLE SCLEROSE in een langetermijnstudie

De eerste resultaten werden gepubliceerd van een opvolgingsonderzoek van de meest uitgebreide klinische studie die ooit over THC en cannabis bij MULTIPLE SCLEROSE uitgevoerd werd, gekend als de Britse CAMS studie (Cannabino´den bij MULTIPLE SCLEROSE). De uitslagen van het 15 weken durend onderzoek met 630 aanvaarde patiŰnten, werd gepubliceerd in november 2003 in The Lancet. Tachtig procent van degenen die aan de eerste studie meewerkten, namen deel aan het twaalf maanden durende opvolgingsonderzoek.

Terwijl in het kortetermijnonderzoek geen noemenswaardig effect van cannabino´den werd waargenomen op de objectieve spasticiteit volgens de Ashworth-schaal, toonde de langetermijnstudie een belangrijke werking aan op deze parameter in de THC-groep. Net als in het kortetermijnonderzoek was er geen noemenswaardige objectieve verbetering voor de spasmen bij de cannabis-groep in vergelijking met placebo.

Tijdens het 15 weken durend onderzoek kregen 657 patiŰnten met stabiele MS en spierkrampen, ofwel een capsule met cannabisextract, ofwel met THC, ofwel met een placebo. Ze kregen een maximale dagelijkse dosis toegediend tussen 10 en 25 mg THC. Voor de statische analyse werden 630 patiŰnten aanvaard. Hoewel er geen objectief bewijs was dat cannabis verlichting bracht van spasmen of spierstijfheid, veroorzaakt door de ziekte, rapporteerden patiŰnten subjectieve pijn- en spasmenverlichting. Ook was er verbetering in de beweeglijkheid. De onderzoeksresultaten zorgden voor uiteenlopende besluitvormingen bij de deskundigen met betrekking tot de therapeutische werking van cannabino´den bij MULTIPLE SCLEROSE.

Momenteel is er slechts basisinformatie beschikbaar over het twaalf maanden durend onderzoek. Het is onduidelijk waarom wel de effecten van THC en niet die van cannabis waarneembaar waren op de Ashworth-schaal. De auteurs van de studie besloten uit hun gegevens: "De eerste resultaten wijzen erop dat op langere termijn meer voordelen blijken dan in de korte termijnstudie waargenomen werd."

(Bronnen: Persbericht van "Cannabis in MULTIPLE Sclerosis Trial" van 9 oktober 2004; Zajicek J. The cannabinoids in MS study - final results from 12 months follow-up. Mult.Scler 2004; 10 (suppl 2): 115.)

Kort nieuws

VS: Missouri
Een peiling aan de Universiteit van Missouri wijst op een groeiende steun voor de legalisering van cannabis voor medicinaal gebruik. Een meerderheid van de 720 Missourianen die telefonisch ondervraagd werden, vonden dat medicinale marihuana beschikbaar moet gemaakt worden voor patiŰnten als het door een arts voorgeschreven wordt. Van de personen die in deze peiling ge´nterviewd werden, geloofde 79 procent ook dat cannabis verslavend is. "We waren verrast te zien dat de mensen marihuana blijkbaar op de zelfde manier benaderen als de legale farmaceutische drugs met een hoog potentieel voor misbruik ľ opiaten, coca´ne, amfetamines, barbituraten, enz.," zei Dr. Gary Brinker, een van de professoren die het onderzoek leidden. (Bron: Associated Press van 30 december 2004)

Wetenschap: Ontsteking van de hersenen
Fundamenteel onderzoek met hersencellen toont aan dat cannabino´den het ontstaan van ontstekingselementen afremt. Een aantal van die elementen speelt een rol bij de ontsteking van de hersenen. Het gaat onder meer over stikstofoxide (een vrije radicaal), cytokinen en chemokinen. Onderzoekers bestudeerden de werking van een synthetische cannabino´de op de productie van verschillende belangrijke ontstekingselementen met astrocyten. Astrocyten zijn een soort gliacellen die de ruimte vullen tussen de zenuwcellen en de hersenen. De cannabino´de die dezelfde werking heeft als THC, remde de productie van stikstofoxide af, evenals meerdere chemokinen (CXCL10, CCL2 en CCL5). De onderzoekers besloten uit hun studie dat "vergelijkbare substanties een therapeutisch potentieel kunnen hebben voor de behandeling van hersenontsteking." (Bron: Sheng WS, et al. Glia 2005;49(2):211-9)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.