[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 05 Juli 2004

Wetenschap: Cannabis roken verhoogt het risico op mondkanker niet

In tegenstelling tot vroegere studieresultaten blijkt het roken van cannabis geen verhoogd risico in te houden op de ontwikkeling van mondkanker, dit volgens een uitgebreid Amerikaans onderzoek. De studie, onder leiding van Dr. Karin A. Rosenblatt bracht geen verband aan het licht tussen cannabisgebruik en verhoogd risico op mondkanker, ongeacht de tijdsduur, de hoeveelheid, of de frequentie van het cannabisgebruik.

"Als de vraag is of enige vorm van marihuanagebruik het risico verhoogt op de ontwikkeling van mondkanker, kan ik zeggen dat ons onderzoek stevig gebaseerd is en dat voor genoemd risico geen enkele aanwijzing bestaat," zei Dr. Schwartz, een van de auteurs van de studie. Maar omdat intensief, langdurig cannabisgebruik slechts in geringe mate in de onderzochte groep aanwezig was, is het volgens Dr. Schwartz niet duidelijk of extreem zwaar gebruik gedurende vele jaren een invloed kan hebben op de ontwikkeling van mondkanker. Bij het onderzoek waren 407 patiŽnten met mondkanker betrokken en 615 gezonde personen uit de staat Washington die ondervraagd werden over onder meer hun marihuanagebruik. De leeftijd van de deelnemers aan de studie varieerde van 18 tot 65 jaar.

Het nieuwe onderzoek weerlegt de bevindingen van een meer beperkt onderzoek met 173 mondkankerpatiŽnten dat in 1999 gepubliceerd werd en waarin gesteld werd dat wie ooit marihuana gebruikte meer dan twee keer zoveel risico liep op mond- en keelkanker dan niet-gebruikers. Het vroegere onderzoek had een groot een aantal beperkingen, met als belangrijkste het feit dat de controle- of vergelijkingsgroep samengesteld was uit personen die in hetzelfde hospitaal bloed gegeven hadden waar de mondkankerpatiŽnten behandeld werden. Bloedgevers worden verondersteld minder risicogedrag te vertonen dan de doorsnee burger.

(Bronnen: Rosenblatt KA, et al. Marijuana use and risk of oral squamous cell cancinoma. Cancer Res 2004;64:4049-54. Persbericht van het Fred Hutchinson Cancer Research Center van 1 juni 2004)

Kort nieuws

Nederland: Rondvraag
Pharmo Instituut heeft van het Ministerie van Gezondheid opdracht gekregen om een enquete te doen bij 200 patiŽnten die via de apotheek medicinale cannabis gekregen hadden. Tweederde waren vrouwen. Van de deelnemers waren 71 procent tussen de 40 en 70 jaar oud. De meest voorkomende klachten waren chronische pijn (72,5 procent) en spasticiteit (53 procent). 42 procent leed aan MULTIPLE SCLEROSE en 11 procent aan artritis. Veertig procent van de patiŽnten kon zijn gebruik van andere medicatie verminderen door het gebruik van cannabis. (Bron: Pharmo Instituut. Medicinaal gebruik van cannabis. April 2004; persbericht van Pharmo Instituut van 2 juni 2004)

Canada: Medicinale cannabis
De postdiensten Ė Canada Post Ė hebben geweigerd om medicinale marihuana te bezorgen aan vergunde gebruikers en het is onduidelijk of er een akkoord komt dat een wijziging inhoudt van hun standpunt. De Post verwijst naar een regelgeving die hen verbiedt enige verzending van marihuana uit te voeren. (Bron: Globe and Mail van 4 juni 2004)

Canada: Inval in cannabisclub
Op 27 mei werden door de politie cannabisplanten in beslag genomen van de Vancouver Island Compassion Society. Dat heeft tot gevolg dat 390 zieke mensen thans aangewezen zijn op de zwarte markt voor hun medicatie, zegt Phillippe Lucas, voorzitter van de vereniging. Agenten arresteerden twee mannen op beschuldiging van teelt en verhandeling van marihuana. (Bron: Victoria Times-Colonist van 30 mei 2004)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.