[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 04 Juli 2004

VS: Vermont is de negende staat die medicinaal gebruik van cannabis toestaat

Op 19 mei diende de senaat een voorstel in om het medicinaal gebruik van marihuana een wettelijk statuut te geven. Gouverneur James Douglas zei later dat hij dit mogelijk zou maken zonder dat hij dat zelf dient te ondertekenen. Vermont wordt zo de negende staat die vergunde patiŽnten toelaat cannabis voor medicinaal gebruik te kweken, te bezitten en te gebruiken, zonder in angst te moeten leven voor arrestatie op grond van staatswetten. Het is ook de tweede staat na Hawaii die dit via een wetsvoorstel bezegelt, liever dan met een kiezersinitiatief. Alaska, Arizona, CaliforniŽ, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon en Washington State hebben reeds gelijkaardige wetten.

De bekrachtiging van de wet in Vermont is het hoogtepunt van een drie jaar durende strijd. Ondanks de enorme publieke steun kreeg de maatregel tegenstand van politieke zwaargewichten als voormalig gouverneur Howard Dean en diens opvolger James Douglas.

In tegenstelling tot andere staten waar het ministerie van openbare veiligheid, waaronder de staatspolitie resorteert, is in Vermont het ministerie van volksgezondheid verantwoordelijk voor de wet. De wet laat patiŽnten toe enkel drie cannabisplanten te bezitten. Daarenboven moeten de patiŽnt en ťťn verzorger zich laten registreren bij het ministerie van openbare veiligheid. De marihuana moet volgens de wetsbepalingen ook achter gesloten deuren bewaard worden en mag enkel toegankelijk zijn voor de patiŽnt en zijn verzorger.

Douglas zei te geloven dat de "mechanismen om de verspreiding van de drug tegen te gaan" er hebben toe bijgedragen om "een meerderheid van de volksvertenwoordigers Ė en uiteraard veel burgers van Vermont Ė te overtuigen het wetsvoorstel te aanvaarden."

(Bronnen: Associated Press van 19 mei 2004, MPP van 20 mei 2004)

Wetenschap: Geen sluitend bewijs dat het gebruik van cannabis psychologische problemen veroorzaakt, zo blijkt uit een nieuw onderzoek

Verschillende rapporten wijzen erop dat jongeren die cannabis gebruiken psychologische en sociale problemen ondervinden. Nochtans kan er geen verband aangetoond worden tussen cannabisgebruik en dergelijke problemen, aldus een onderzoek dat op 15 mei in The Lancet gepubliceerd werd.

"De beschikbare aanwijzingen vormen geen bewijs dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen cannabisgebruik door jongeren en psychologische schade, maar sluiten niet uit dat mogelijk zulk verband zou kunnen bestaan", schreven Dr. John Macleod en zijn medewerkers van de Universiteit van Birmingham in Groot-BrittanniŽ.

"Er zijn veel aanwijzingen dat er een verband bestaat met cannabisgebruik, maar dat verband kan op verschillende manieren uitgelegd worden," zei hij aan Reuters. Hij noemde elementen als moeilijkheden in de kindertijd, die kunnen geassocieerd worden met cannabisgebruik en met psychologische problemen. Macleod en zijn team herzagen 48 lange termijn studies, waarvan er 16 voorzien waren van hoog kwalitatieve informatie over het verband tussen illegaal drugsgebruik, gerapporteerd door volwassenen en jongeren, en hun latere sociale of psychologische problemen.

"Beweringen over de gevaren van cannabis zijn dikwijls overdreven," volgens een commentaar van Dr. Franjo Grotenhermen van het nova-Institut, Duitsland. Maar, "er zijn redenen om aan te nemen dat cannabis psychologische en sociale schade kan toebrengen aan jongeren, zelfs als het oorzakelijk verband nog niet bewezen is," zei hij aan Reuters. Nochtans, "is er weinig reden om te geloven dat criminalisering een sterke invloed heeft op de kwantiteit van het cannabisgebruik bij jongeren."

(Bronnen: Reuters van 17 mei 2004, Macleod J, et al. Lancet 2004;363(9421):1579-88; Grotenhermen F. Lancet 2004;363(9421):1568-9.)

Kort nieuws

Canada: Bayer wil Sativex op de markt brengen
Het farmaceutisch bedrijf Bayer heeft een verzoek ingediend om het cannabisextract in Canada op de markt te brengen. Bayer en het Britse GW Pharmaceuticals kondigden op 11 mei aan dat zij bij het ministerie van volksgezondheid een verzoek ingediend hadden voor Sativex, een orale spray. Een woordvoerder van Health Canada zei dat het doorgaans 18 maanden duurt vooraleer een vergunning afgeleverd wordt. Een woordvoerder van Bayer zei dat de bedrijven er vertrouwen in hadden dat, gezien de voorafgaande gesprekken met het ministerie, het verzoek zal ingewilligd worden. (Bron: Canadian Press van 11 mei 2004)

Wetenschap: MULTIPLE SCLEROSE
Via een anonieme internetenquete die door Australisch onderzoekers uitgevoerd werd, kregen ms-patiŽnten een vragenlijst voorgelegd over de verschillende factoren die hun conditie beÔnvloedden. Tussen september 2001 en juli 2002 vulden 2.529 personen de vragenlijst in. Veel voorkomende gerapporteerde gunstige factoren waren cannabisgebruik, koude baden, meditatie en dieet. Veel voorkomende gerapporteerde ongunstige factoren waren hoge stress, blootstelling aan hoge temperaturen en virale infecties. (Bron: Simmons RD, et al. Mult Scler 2004;10(2):202-11)

Rusland: Decriminalisering van kleine hoeveelheden
Op 12 mei werden nieuwe drugwetten van kracht die een decriminalisering inhouden van het bezit van kleine hoeveelheden drugs. Onder de oude wetgeving was het bezit van ťťn enkele cannabissigaret reden genoeg voor een gevangenisstraf van drie jaar. Onder de nieuwe wet zullen mensen die niet meer dan tien keer de "gewone enkelvoudige dosis", niet meer strafrechterlijk vervolgd worden, maar een geldboete krijgen. De limiet voor marihuana is 20 gram en voor hasjiesj 5 gram. Bezit van 10 tot 50 keer de gewone enkelvoudige dosis wordt bestraft met een hogere geldboete. (Bron: Drug War Chronicle van 14 mei 2004)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.