[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 21 Juni 2004

Wetenschap: Decriminalisering verhoogt het cannabisgebruik niet

Onderzoekers aan de Universiteit van CaliforniŽ en de Universiteit van Amsterdam onderzochten het effect van de strafwetgeving op cannabisgebruik en besloten dat "het drugsbeleid minder effect heeft op cannabisgebruik dan tot nog toe werd aangenomen". Hun onderzoek werd gepubliceerd in het meinummer van The American Journal of Public Health.

De onderzoekers vergeleken groepen van ervaren cannabisgebruikers in gelijkaardige steden met een tegengesteld cannabisbeleid, Amsterdam, Nederland (decriminalisering), en San Francisco, CaliforniŽ (criminalisering). Behalve het hogere druggebruik in San Francisco vonden de onderzoekers sterke gelijkenissen tussen de gebruikers van beide steden. Er werd "geen bewijs gevonden dat criminalisering het gebruik vermindert of dat decriminalisering het gebruik verhoogt."

"Ondanks de wijdverspreide wettige beschikbaarheid van cannabis in Amsterdam, waren er geen verschillen tussen de twee steden wat betreft de leeftijd van het begin van het gebruik, de leeftijd van geregeld gebruik of de leeftijd waarop zwaar gebruik begint. Ö We vonden ook consequente overeenkomsten in de gebruikspatronen tussen de verschillende beleidsvormen," zo stelt de studie.

(Bron: Reinarman C, Cohen PD, Kaal HL. The limited relevance of drug policy: cannabis in Amsterdam and in San Francisco. Am J Public Health 2004;94(5):836-42)

Wetenschap: Bij personen met chronische hepatitis C kan dagelijks cannabisgebruik de ontwikkeling van leverfibrose bevorderen

Franse onderzoekers bestudeerden de impact van cannabisgebruik op de ontwikkeling van chronische hepatitis C bij 195 patiŽnten. In een meervoudige analyse werd vastgesteld dat een grote progressie van fibrose onafhankelijk verbonden was met dagelijks cannabisgebruik, alcoholgebruik hoger dan 30 gram per dag, besmetting met het virus op een leeftijd boven de 25 jaar, ťn fysieke activiteit. Nochtans had matig gebruik van cannabis geen effect op de ontwikkeling van fibrose.

Hun studie werd voorgesteld op een conferentie in Berlijn (DL) in april. Bij de deelnemers waren 51 procent niet-gebruikers van cannabis, zeventien procent waren occasionele gebruikers (7 cannabissigaretten per maand) en 32 procent waren dagelijkse gebruikers (107 sigaretten per maand).

De werking van cannabis varieerde tussen de subgroepen. Als personen jonger waren dan 40 jaar en hun alcoholgebruik beneden de 30 gram per dag lag, hadden 20 procent van de niet- en occasionele gebruikers, maar 37 procent van de dagelijkse gebruikers fibrose. Als personen ouder waren dan 40 jaar en hun alcoholgebruik beneden de 30 gram per lag lag, hadden 35 procent van de niet- en occasionele gebruikers, maar 71 procent van de dagelijkse gebruikers fibrose. Als personen jonger waren dan 40 jaar en hun alcoholgebruik was hoger dan 30 gram per dag, hadden 38 procent van de niet- en occasionele gebruikers, maar 50 procent van de dagelijkse gebruikers fibrose. Als personen ouder waren dan 40 jaar en hun alcoholgebruik lag boven de 30 gram per dag, hadden 76 procent van de niet- en occasionele gebruikers, maar 50 procent van de dagelijkse gebruikers fibrose. De verdeling binnen de laatste subgroep is een beetje verrassend.

In dierenonderzoek toonde de groep aan dat de ontwikkeling van leverfibrose geregeld wordt door cannabinoÔde receptoren, en dat bij cirrosepatiŽnten het aantal CB1 receptoren duidelijk verhoogde in bepaalde levercellen. Muizen zonder CB1 receptoren reageerden na chronische tetrachloridevergiftiging in vergelijking met normale muizen met een verminderde ontwikkeling van levercirrose.

Het is aangewezen dat personen met chronisch hepatitis C dagelijks gebruik van cannabis vermijden, terwijl occasioneel gebruik veilig lijkt te zijn. Dit eerste onderzoek moet herhaald worden met een grotere patiŽntengroep alvorens uiteindelijke aanbevelingen kunnen opgesteld worden.

(Bronnen: Hezode C, et al. Daily cannabis smoking as a risk factor for fibrosis progression in chronic hepatitis C. Abstract 68. 39th Annual EURopean Association for the Study of the Liver Conference, 14-18 April 2004. Berlin, Germany; Grenard P, et al. Reduced liver fibrosis in CB1 receptor knockout mice. Abstract. J Hepatology 2004; 40(S1): 8.)

Kort nieuws

Groot BrittanniŽ: GW Pharmaceuticals
GW Pharmaceuticals heeft gewaarschuwd dat de bezorgdheid over de regelgeving de lancering van hun cannabisextract voor een tweede keer kan vertragen. De overheid heeft meer informatie gevraagd over hoe de drug is samengesteld, over de veiligheid ervan en over de werking bij multiple sclerose en pijn veroorzaakt door zenuwschade. Het agentschap voor geneesmiddelencontrole heeft meer dan een jaar geleden een dossier met wetenschappelijke informatie over het cannabisextract Sativex, ontvangen, samen met de resultaten van verschillende proeven met mensen, maar het agentschap heeft herhaaldelijk zijn ongenoegen laten blijken over de gegevens. (Bron: Independent van 1 mei 2004)

VS: Cannabisgebruik
Bij de volwassen bevolking in de VS bleef het aantal cannabisgebruikers stabiel op ongeveer 4,0 procent tussen 1991 en 2002. Marihuanamisbruik of afhankelijkheid steeg licht van 1,2 naar 1,5 procent. Het peil bleef gehandhaafd bij blanke mannen en vrouwen, maar steeg bij jonge zwarte mannen en vrouwen evenals bij de jonge Latino's. (Bron: Compton WM, et al. JAMA 2004;291(17):2114-21)

Wetenschap: Multiple sclerose
In een muismodel van multiple sclerose (experimental autoimmune encephalomyelitis, EAE) verminderde een synthetische cannabinoÔde de wisselwerking tussen witte bloedcellen en het endotheel (inwendig bekleedsel van bloed- en lymfvaten) in de hersenen dat de ONTSTEKING veroorzaakt. De cannabinoÔde-werking werd geblokkeerd door antagonisten van de CB1 en CB2 receptoren. (Bron: Ni X, et al. Mult Scler 2004;10(2):158-64.)

Wetenschap: Slaap
Acht vrijwilligers kregen vier behandelingen voor het slapengaan (om 22 uur): placebo, 15 mg THC, 5 mg THC gecombineerd met 5 mg cannabidiol (CBD), en 15 mg THC gecombineerd met 15 mg CBD. Bevordering van slaperigheid werd vastgesteld bij 15 mg THC, terwijl 15 mg CBD opwekkende eigenschappen bleekt te hebben. (Bron: Nicholson AN et al., J Clin Psychopharmacol 2004;24(3):305-313.)

Wetenschap: Autorijden
Onderzoekers veronderstellen een verband tussen drugsgebruik en verkeersongevallen na het bestuderen van een aantal gevallen tussen mei 2000 en augustus 2001. In 110 gevallen waren bestuurders in een ongeval betrokken en moesten gehospitaliseerd worden. In 816 andere gevallen ging het om bestuurders die op de openbare weg willekeurig gecontroleerd werden. Het risico op kwetsuren door ongevallen was vijf maal zo hoog bij gebruik van benzodiazepines. Het risico met alcohol verhoogde met factor 5,5 bij bloedconcentraties van alcohol (BAC) tussen 0,05 en 0,08 procent en met factor 15,5 bij een BAC boven de 0,08 procent. Verhoogd risico werd vastgesteld bij gebruikers van amfetamines, cocaÔne, en opiaten. Er werd geen verhoging van risico vastgesteld bij bestuurders die cannabis gebruikt hadden. (Bron: Movig KL, et al. Accid Anal Prev 2004;36(4):631-6.)

Nederland: Discussie over de legale status
De overheid wil de legale verkoop van cannabis die in Nederland gekweekt wordt voor de coffeeshops, verbieden. De ministers willen een onderzoek starten naar de gevaren van de verhoogde THC-concentraties. De Nederlandse steden verzetten zich tegen het plan en sommigen willen legalisering van zowel de verkoop als de teelt van de plant. De steden vrezen dat criminalisering het probleem groter maakt door de stijgende straatverkoop die daaruit voortvloeit. (Bron: VNG van 26 april 2004, Utrechts Nieuwsblad van 16 april 2004)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.