Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 5 mei 2004

Authors

Canada — Pilootproject cannabis in apotheken in Brits Columbia

Canada heeft plannen om overheidsmarihuana beschikbaar te maken in de lokale apotheken. Ambtenaren organiseren een pilootproject in Brits Columbia naar Nederlands model.

Momenteel kost dertig gram gedroogde cannabis 113 Canadese dollars (1 euro = 1,60 Can$) en wordt per post rechtstreeks aan de patiënten bezorgd die over een vergunning beschikken, of aan hun arts. Maar de minister van volksgezondheid wil die regels wijzigen zodat de aan het project deelnemende apotheken de marihuana kunnen stockeren voor rechtstreekse verkoop aan vergunde patiënten zonder doktersvoorschrift.

Verwacht wordt dat de wijziging dit voorjaar bekend gemaakt zal worden met een invoegetreding van de distributie later dit jaar. "We zijn nog maar in een opstartfase," zegt Robin O'Brien, een apotheker die mee het pilootproject organiseert. Het zal doorgang vinden in Brits Columbia omdat de apothekersorganisatie van die provincie vorig najaar in een verklaring haar steun toezegde aan de distributie van medicinale marihuana in apotheken, terwijl de meeste gezondheidsorganisaties gekant waren tegen een vergemakkelijking van de beschikbaarheid.

(Bron: Associated Press van 21 maart 2004)

Nederland — Verkoop van cannabis in apotheken minder dan verwacht

Een half jaar nadat de Nederlandse apotheken begonnen met de verkoop van overheidsmarihuana is de verkoop duidelijk lager dan verwacht. "De vraag voldoet niet aan de verwachtingen", zegt de woordvoerder van minister Bas Kuik van volksgezondheid. In plaats van 8000 hadden zich slechts 1000 patiënten met een cannabisvoorschrift in een apotheek aangeboden.

Vermits de vraag zo laag bleef verkochten de twee gelicenceerde kwekers veel minder dan voorzien, wat hun kans op overleven moeilijk maakt. Vooral coffeeshops en illegale bevoorraders zijn stevige concurrenten van de overheidscannabis. Hoofdoorzaak is blijkbaar de prijs. Terwijl 5 gram officiële cannabis 44 tot 50 euro kost, kost de marihuana in de coffeeshop nog niet de helft daarvan. Daarenboven wordt cannabis op voorschrift door de meeste mutualiteiten niet terugbetaald.

Het gezondheidsministerie wijst erop dat cannabis uit coffeeshops niet voldoet aan de vereisten die aan geneesmiddelen gesteld worden. Enkel controle door de overheid kan de vereiste kwaliteit garanderen.

(Bron: dpa [Duits persagentschap] van 21 maart 2004)

VS — medicinaal gebruik van marihuana mag als argument gebruikt worden in een correctionele drugszaak

Een federale rechter oordeelde op 22 maart dat bewijzen van medicinaal gebruik van cannabis in overweging kunnen genomen worden door de jury als element van verdediging in een strafrechtelijk proces. De beslissing van de VS-Districtsrechter Nora M. Manella, volgt daarmee het vonnis van het Amerikaanse Hof van Beroep van het Negende Circuit, waarin gesteld wordt dat medicinaal gebruik van marihuana op aanbeveling van een arts legaal is in staten waar de medicinale marihuanawetten goedgekeurd werden.

De zaak van Anna Barrett en haar man Gary, die beschuldigd werden van het produceren van marihuana en het samenzweren met het doel marihuana te produceren, is de eerste zaak waarin de uitspraak van het Hof van Beroep, gedaan in een burgerlijke zaak, gebruikt werd voor een jury in een strafzaak. Beiden waren in het bezit van het doktersvoorschrift zoals de Californische medicinale cannabiswet van 1996 voorziet, maar federale agenten vonden honderden slapende klonen bij een razzia in mei 2000.

(Bron: Associated Press van 22 maart 2004)

Kort nieuws

Wetenschap — Ziekte van Alzheimer

Onderzoekers aan de Universiteit van Napels (Italië) ontdekten dat de natuurlijke cannabidiol (CBD) zenuwcellen beschermt tegen intoxicatie veroorzaakt door amyloid-beta. Amyloid-beta is een belangrijke factor in de ziekte van Alzheimer, vermits een verhoogde aanwezigheid ervan leidt tot aggregatie van dit eiwit waardoor plakken ontstaan in de hersenen zoals die bij Alzheimer-patiënten gevonden worden. Eerder onderzoek had al aangetoond dat de endocannabinoïden anandamide en noladin-ether, de giftigheid van amyloid-beta tegenwerken. (Bron: Iuvone T, et al. J Neurochem. 2004 Apr;89(1):134-41)

Wetenschap — Mannelijke vruchtbaarheid

Volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers aan het Marqués Instituut van Barcelona, wordt de kwaliteit van mannelijk sperma niet beïnvloed door druggebruik. Zij analyseerden 1005 spermastalen van mannen uit Barcelona en 279 stalen van mannen uit La Coruña. Een aantal mogelijke invloeden op de spermakwaliteit werden onderzocht. De grootste invloed werd gemeten aan het aantal ejaculaties. Hoe meer ejaculaties, hoe beter het sperma. Mannen die drugs gebruikten hadden meer ejaculaties (4,1 per week) dan de gemiddelde mannelijke bevolking (3,1 per week) (Bron: Las drogas no afectan a la calidad del esperma, http://www.bahiademalaga.com).

VS — Connecticut

Een wetsvoorstel om zieke mensen toe te staan cannabis te kweken voor medicinaal gebruik, werd door het wetgevend juridisch comité met 24 tegen 15 stemmen aangenomen. Het voorstel is haast identiek aan een maatregel die eerder door hetzelfde comité was goedgekeurd, maar niet voorbij het Huis van Afgevaardigden geraakte. Het aantal toegestane planten werd van zes naar vijf teruggebracht en de teelt moet in een beschermde ruimte binnenshuis gebeuren. (Bron: Associated Press van 15 maart 2004)

Wetenschap — Heroïne

Wetenschappers uit Baltimore (VS) toonden aan dat blootstelling van ratten met THC, hun voorkeur voor heroïne niet versterkte. Ratten die voorafgaandelijk THC gekregen hadden, dienden zichzelf in belangrijke mate meer heroïne toe dan andere ratten. Nochtans werd de maximale inspanning die de ratten wilden doen voor een injectie, niet door de eerdere toediening van THC beïnvloed. De onderzoekers merkten op dat de resultaten "geen ondersteuning vormen voor de hypothese dat voorafgaandelijke blootstelling aan THC, de werkzaamheid van heroïne als versterker wijzigt." (Bron: Solinas M, et al. Neuropsychopharmacology 2004 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Kanker

Verschillende cannabinoïden, onder meer anandamide en THC, bleken de verspreiding van kankercellen te versnellen. Onderzoekers van het Max-Planck-Instituut voor Biochemie in Martinsried (Duitsland), stelden verschillende kankercellen bloot aan deze cannabinoïden, wat resulteerde in een versnelde verspreiding van de kankercellen. Deze bevindingen spreken de resultaten van andere onderzoekers tegen die vastgesteld hadden dat cannabinoïden de groei van kankercellen afremt door apoptose te veroorzaken. (Hart S, et al. Cancer Res 2004;64(6):1943-50)