[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 18 Maart 2004

Canada: Voorstellen om cannabis beschikbaar te maken in apotheken

Medicinale marihuana kan spoedig beschikbaar zijn in apotheken, volgens de voorstellen die thans onderzocht worden door een aantal gespecialiseerde werkgroepen in samenwerking met het Canadese Ministerie van volksgezondheid. Vertegenwoordigers van het Ministerie hadden op 18 februari achter gesloten deuren een ontmoeting met apothekers, medische deskundigen, politie en gebruikers van medicinale cannabis om de toegankelijkheid van medicinale cannabis te bespreken.

Ray Joubert, van het Saskatchewan College van Apothekers, zei dat er veel steun was voor de verdeling van marihuana via de plaatselijke apotheken. "Ik denk dat er een groeiende interesse is."

Richard Viau van het Canadese Ministerie van volksgezondheid zegt dat de resultaten van de bijeenkomst onderzocht zullen worden en de aanbevelingen die eruit voortvloeien zullen later dit jaar gepubliceerd worden. Hij verwacht dat de voorstellen op het cabinet ter goedkeuring zullen neergelegd zijn tegen het einde van de zomer. Daarna kan een begin gemaakt worden via een pilootproject, met de verdeling van marihuana via de apotheken.

Nochtans kan het proces om alle Canadese apotheken hierin mee te krijgen toch nog problemen opleveren omdat de provincies zelf verantwoordelijk zijn voor de gezondheidszorg. "Als het pilootproject succesvol blijkt, dan zullen de provincies de zaak moeten bekijken en hun wetgeving aanpassen om de verdeling mogelijk te maken," zei hij. Viau zei dat begin februari 710 medicinale marihuanagebruikers officieel geregistreerd waren in Canada.

(Bron: Calgary Herald van 19 februari 2004)

VS: Internationale conferentie over drugs en de eis voor nultolerantie in het verkeer

Een internationale conferentie onder de naam ďOnwikkeling van Algemene StrategiŽn voor de Identificatie, Vervolging, en Behandeling van Bestuurders onder Invloed van DrugsĒ (Developing Global Strategies for Identifying, Prosecuting, and Treating Drug-Impaired Drivers) werd gehouden in Tampa, Florida op 23-24 februari 2004, met de steun van The Walsh Group, het National Institute on Drug Abuse (NIDA), en het Office of National Drug Control Policy (ONDCP).

De conferentie werd gebruikt om een nultolerantie te propageren en dwingende wetten die stellen dat de aanwezigheid van sporen van eender welke illegale drug of drugderivaat in lichaamsvocht (bloed, urine, speeksel, zweet) aanzien moet worden als rijden onder de invloed van drugs. Dit voorstel werd ontwikkeld door een werkgroep in 2002. Het stelt dat "staten dwingende wetten zullen moeten overwegen die verbod opleggen om te rijden, machines te hanteren, of fysieke controle over een motorvoertuig te hebben bij aanwezigheid van eender welke hoeveelheid van een drug gemeten in bloed, urine, speeksel, of andere lichaamsvochten."

Vermits sporen van THC in de urine kunnen teruggevonden worden dagen of weken na het laatste gebruik, is dit voorstel niet bedoeld om de veiligheid te verhogen, maar om druggebruikers te detecteren. "De ervaring die Amerika heeft opgedaan met het testen van werknemers op de werkvloer, biedt ons nu de mogelijkheid om te controleren op rijden onder invloed," zei voormalig NIDA-directeur Robert DuPont tijdens de conferentie. "We moeten afstappen van het concept 'Je kan niet rijden onder invloed van drugs' en overgaan naar 'Je mag niet rijden onder invloed van drugs."

PDF van de 2002 werkgroep:
www.walshgroup.org/FINAL%20CONSENSUS%20with%20inside%20cover%20text.pdf

(Bronnen: www.walshgroup.org, NORML van 26 februari 2004)

Kort nieuws

VS: Geen nieuwe rechtszaak
Een federaal beroepshof in CaliforniŽ heeft geweigerd een eerder gedane uitspraak te herzien waarbij CaliforniŽrs toegelaten wordt om medicinale cannabis te kweken. De regering Bush heeft het Hof, via het Ninth Circuit, gevraagd om een nieuwe hoorzitting te houden over de uitspraak van drie rechters in december in een zaak die door twee vrouwen met chronische ziekten was aangespannen. Maar in een exploot van 26 februari werd dit door de Hof geweigerd. De uitspraak laat tienduizenden mensen in CaliforniŽ en in zes andere staten in het westen toe, overeenkomstig hun staatswetten, medicinale marihuana te gebruiken zonder angst voor federale vervolging. (Bron: New York Times van 27 februari 2004)

JamaÔca: Parlementaire werkgroep voor de decriminalisering
De Parlementaire Werkgroep die het rapport van de National Commission on Ganja bestudeerde, verklaarde zich op 17 februari akkoord om de decriminalisering van ganja voor persoonlijk gebruik te steunen en stelt voor om "de desbetreffende wetten te amenderen derwijze dat het private, persoonlijke gebruik van ganja niet langer een inbreuk is." De Ganja Commission, voorgezeten door professor Barry Chevannes, had in 2001 aanbevolen om het persoonlijk gebruik van ganja te decriminaliseren. Het rapport is beschikbaar op:
www.cannabis-med.org/science/jamaica.htm. (Bron: The Jamaica Gleaner van 18 februari 2004)

Spanje: Catalonia
Het Ministerie van volksgezondheid van de regionale overheid van Catalonia (hoofdstad Barcelona) deelde mee dat het een cannabisextract beschikbaar wil maken voor patiŽnten, vermits "we de mogelijke medische waarde van sommige cannabisextracten niet kunnen ontkennen." Momenteel is enkel het synthetisch THC derivaat nabilone, dat ingevoerd wordt uit Groot BrittanniŽ, in Spanje beschikbaar. (Bron: azprensa.com van 28 februari 2004)

Wetenschap: Ontstekingswerende werking van CBD
Italiaanse onderzoekers van de Universiteit van Milaan-Bicocca toonden aan dat cannabidiol (CBD), een niet-psychoactief bestanddeel van cannabis, werkzaam is in het verminderen van acute carrageen-geÔnduceerde ontsteking bij ratten. CBD verminderde het peil van prostaglandin E2, de werking van cyclooxygenase en de productie van stikstofoxide evenals van vrije radicalen, die verhoogd waren na de ontsteking. De onderzoekers concludeerden dat "cannabidiol een gunstige werking heeft op twee symptomen van een aanwezige ontsteking: oedeem en hyperalgesie." Hyperalgesie betekent een verhoogde gevoeligheid voor pijn. (Bron: Costa B, et al. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol 2004 [Electronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.