[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 16 Februari 2004

Wetenschap: Endocannabinoïden verantwoordelijk voor het euforisch gevoel van joggers

Volgens onderzoekers van de Georgia Tech in Atlanta en de Universiteit van Californië in Irvine, zouden endocannabinoïden aan de basis liggen van het euforisch gevoel dat sommige mensen krijgen als ze bewegingsoefeningen doen. Endocannabinoïden worden door het lichaam zelf aangemaakt en binden zich aan dezelfde hersenreceptoren als THC, het psychoactieve bestanddeel van cannabis.

« Oefeningen zijn goed voor de geest. Voor miljoenen mensen die oefeningen doen is dit geen geheim, » zegt Dr. Arne Dietrich, hoofdonderzoeker in het project. « Het helpt stress verminderen, reduceert angst, onderdrukt pijn, geeft een gevoel van welzijn en kan zelfs tot euforie leiden. »

Hoge waarden van de endocannabinoïde anandamide werden gemeten bij 24 jongeren die aan matig tempo gelopen of gefietst hadden gedurende een uur, schreven de wetenschappers in een artikel voor het vaktijdschrift NeuroReport. Zij vermoeden dat het euforisch gevoel bij joggers, « runner’s high » genoemd, niet veroorzaakt wordt door endorfines die in het lichaam vrijkomen – zoals vroeger gedacht – maar door een endocannabinoïde-high.

Dr. Dietrich neemt aan dat in het lichaam cannabinoïden vrijkomen om het te wapenen tegen de verhoogde stress en pijn veroorzaakt door matige of intensieve oefeningen. « In geen enkel ander onderzoek werd ooit die mogelijkheid overwogen, daarom zijn de resultaten zo belangrijk, » zei Dietrich, die eraan toevoegde dat er geen indicaties waren dat endocannabinoïden enige schade veroorzaken als deze op een natuurlijke manier vrijkomen tijdens intense training.

(Bronnen : Reuters van 11 januari 2004, The Whistle – Krant voor kaderpersoneel van Georgia Tech – van 15 december 2004)

VS: Belangrijke toename van aantal gebruikers medicinale cannabis

Vijf jaar nadat in Oregon de medicinale marihuana-wet goedgekeurd werd, lijkt er een plotse toename van gebruikers te ontstaan. Van oktober 2003 tot januari 2004 steeg het aantal houders van een identificatiebewijs voor medicinale marihuana van ongeveer 6.000 tot 7.584. Sinds februari 2003 is het aantal vergunningen met tweederden toegenomen. Meer dan 0,2 procent van de 3,4 miljoen inwoners van Oregon zijn thans geregistreerde medicinale marihuana-patiënten.

Ongeveer 4.600 Oregonianen zijn geregistreerd als verzorgers, wat betekent dat zij bepaalde verantwoordelijkheden hebben tegenover de patiënt, inbegrepen de teelt van hun cannabis. Momenteel nemen 1.280 artsen deel aan het programma. De marihuanawet van Oregon werd door de kiezers aanvaard in 1998 en is sinds 1999 van kracht. Gekwalificeerde patiënten betalen een inschrijvingsgeld van 150 dollar en een jaarlijkse bijdrage van 100 dollar. Personen met een laag inkomen betalen tweemaal 50 dollar.

Volgens schattingen van NORML Californië is het aantal patiënten in Californië die medicinale marihuana gebruiken op voorschrift en onder dokterstoezicht, verdubbeld sinds 2002 en beloopt in 2004 circa 75.000 personen.

(Bronnen : Associated Press van 10 januari 2004, NORML van 15 januari 2004)

Kort nieuws

VS: Alaska
De kiezers van Alaska zullen in het najaar beslissen over de toelating voor volwassenen om voor privé-doeleinden cannabis te bezitten en te gebruiken. Voorstanders van het initiatief hebben voldoende handtekeningen verzameld om de vraag aan de kiezer voor te leggen op de verkiezingsdag van november 2004. Alaska sprak zich in 1998 uit voor de legalisering van medicinaal gebruik van marihuana. Twee jaar later evenwel verwierpen zij een voorstel tot algemene legalisering van de drug. (Bron : Reuters van 7 januari 2004)

Spanje: Catalonië
De Catalaanse overheid heeft aangekondigd de teelt van cannabis voor wetenschappelijk onderzoek, toe te staan. Deze beslissing krijgt tegenwind van de centrale Spaanse overheid. Marina Geli, hoofd van het Catalaanse departement voor volksgezondheid, zei dat de maatregel beperkt blijft tot « projecten van de wetenschappelijke gemeenschap », bijvoorbeeld onderzoekers aan de Universiteit van Barcelona, die cannabis willen gebruiken voor een klinische studie. (Bron : El Periódico de Catalunya van 15 januari 2004)

Venezuela: Decriminalisering van druggebruik
De laatste wijziging van de Venezolaanse strafwet omvatte een verhoging van de straffen voor drughandelaars en een decriminalisering van drugbezit. Volgens de krant El Universal is de gedoogde hoeveelheid van de drug gelijkgesteld aan een gemiddelde hoeveelheid voldoende voor vijf dagen. (Bron : bigleftoutside.com van 15 januari 2004)

Wetenschap: HIV/AIDS
Onderzoekers van het San Mateo Medical Center in Californië ondervroegen 252 HIV-patiënten over hun marihuanagebruik. Onder hen verklaarde 23 % cannabis te hebben gerookt in de laatste maand. De gemelde voordelen waren onder meer een vermindering van angst en/of depressie (57 %), versterkte eetlust (53 %), verhoogd genot (33 %), en verzachting van pijn (28 %). (Bron : Prentiss D, et al. J Acquir Immune Defic Syndr 2004; 35(1): 38-45)

Wetenschap: Migraine
In een nieuwe studie werd de mogelijke rol bestudeerd van de CB1-receptor bij de regeling van de druk in bepaalde BLOEDVATEN in de hersenen. De endocannabinoïde anandamide kon de verwijding van BLOEDVATEN in de harde hersenschors, veroorzaakt door bijvoorbeeld stikstofoxide, afremmen. De onderzoekers concludeerden dat CB1-receptoren betrokken blijken te zijn bij het proces dat hoofdpijn en uitzetting van BLOEDVATEN in de hersenschors veroorzaakt. (Bron : Akerman S, et al. J Pharmacol EXP Ther. 2004 Jan 12 [elektronische versie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS: Drugtests
De federale overheid is zinnens het drugtestprogramma voor personeelsleden te herzien en het onderzoek van haren, speeksel en zweet in de reglementering op te nemen. De geplande wijzigingen, waarop de test-industrie zolang heeft gewacht, zullen binnen een jaar op 1,6 miljoen ambtenaren van toepassing zijn. (Bron : Associated Press van 14 januari 2004)

VS: Drugtests
Een nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat blootstelling van haren aan passieve cannabisrook, detecteerbare cannabinoïden oplevert in de haren. De gevonden concentraties waren afhankelijk van de concentraties in de lucht, verzorgingsgewoonten en cosmetische behandeling. Blootstelling aan een omgeving met cannabisrook kan leiden tot valse positieve waarden of tot foutieve verhogingen van de testwaarden, gedetecteerd in het haar. (Bron : Thorspecken J, et al. Chin Chem. 2004 Jan 15 [elektronische versie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.